Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Look AHEAD: gewichtsverlies bij type 2 diabetes verlaagt cardiovasculair risico niet

Nieuws - 22 okt. 2012


De Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) hebben een grote gerandomiseerde studie naar een leefstijlinterventie voor gewichtsverlies bij type 2 diabetes voortijdig beëindigd omdat geen cardiovasculaire voordelen werden gevonden.

Meer dan 5.000 patiënten met type 2 diabetes werden gerandomiseerd naar een intensief leefstijlinterventie programma of een traditioneel programma van diabetes ondersteuning en -educatie in de Look AHEAD (Action for Health in Diabetes). De studie onderzocht of een leefstijlinterventie die resulteert in gewichtsverlies het optreden van hart-en vaatziekten, beroertes en cardiovasculaire sterfgevallen zou kunnen reduceren in mensen met overgewicht met diabetes type 2, een groep met een verhoogd risico voor deze gebeurtenissen.

In september, na 11 jaar follow-up, werd het proces gestopt door de NIH nadat de data en safety monitoring board (DSMB)  geen significante verschillen vond  in cardiovasculaire gebeurtenissen - het primaire eindpunt van de studie- tussen de twee groepen.

Hoewel de interventie cardiovasculaire gebeurtenissen niet verminderde, heeft Look AHEAD andere belangrijke voordelen van leefstijlinterventie voor de gezondheid aangetoond, inclusief een afname van slaapapneu, het verminderen van de behoefte aan diabetesmedicijnen, het handhaven van de fysieke mobiliteit en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Weinig of geen studies van deze omvang en duur hebben vergelijkbaar succes gehad in het bereiken en handhaven van gewichtsverlies. De deelnemers in de interventiegroep verloren gemiddeld meer dan 8 procent van hun oorspronkelijke lichaamsgewicht na een jaar interventie. Zij behielden een gemiddeld gewichtsverlies van bijna 5 procent na vier jaar, een reductie die adviseren om de gezondheid te verbeteren. Deelnemers aan de diabetes ondersteuning en -educatie groep verloren ongeveer 1 procent van hun oorspronkelijke gewicht na een en vier jaar.

Meer informatie over de Look AHEAD trial is te vinden op www.lookaheadtrial.org.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: