Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Vergoeding dabigatran en rivaroxaban per 1 december

Nieuws - 14 nov. 2012

Minister Schippers van VWS heeft de kamer geïnformeerd dat de twee nieuwe orale antistollingsmiddelen dabigatran en rivaroxaban per 1 december 2012 worden toegelaten tot het verzekerde pakket voor de indicatie atriumfibrilleren.
Eerder dit jaar brachten het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en de Gezondheidsraad (GR) onder voorwaarden al een positief advies uit. Zij adviseerden een gecontroleerde invoering van deze middelen.

Het CVZ waarschuwde de minister in haar advies voor de mogelijk hoge kosten die gemoeid zijn met het gebruik van de nieuwe antistollingsmiddelen. Vergoeding van de nieuwe middelen zou volgens het CVZ kunnen leiden tot een hogere uitgave van meer dan 100 miljoen euro per jaar. De minister heeft daarom met de fabrikanten van beide middelen afspraken gemaakt over de prijsstelling. Omdat de uitgaven in de zorg beheersbaar moeten blijven, is een unieke constructie afgesproken: de gemiddelde kosten voor het geneesmiddel dalen naarmate er meer patiënten mee behandeld worden..
Afhankelijk van het aantal patiënten dat het middel gaat gebruiken kan de besparing hierdoor oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar.

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) en een aantal wetenschappelijke verenigingen hebben op verzoek van de minister een leidraad opgesteld die een gecontroleerde invoering moet waarborgen.
Onderdeel hiervan is onder andere dat de middelen pas mogen worden voorgeschreven als er regionale afspraken zijn gemaakt tussen ziekenhuizen, huisartsen en ambulancediensten over verantwoordelijkheden in het geval van spoedeisende situaties.

  • Nieuwe middelen tegen trombose door onderhandelingen minister Schippers tientallen miljoenen goedkoper (Nieuwsbericht Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (Link))

Deel deze pagina met collega's en vrienden: