Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Trends in bloeddruk voorspellen mortaliteit

Literatuur - Poortvliet RK, de Ruijter W, de Craen AJ, et al. - J Hypertens. 2012 Nov 23


Blood pressure trends and mortality: the Leiden 85-plus Study.

Poortvliet RK, de Ruijter W, de Craen AJ, et al.
J Hypertens. 2012 Nov 23. [Epub]

Achtergrond

Bij ouderen is hypertensie een veel voorkomende aandoening [1,2]. De associatie tussen een enkele bloeddrukmeting en mortaliteit bij zeer oude mensen is onduidelijk; gegevens zijn vaak tegenstrijdig. Het verband tussen SBP trends en sterfte werd onderzocht in een cohort van 90-jarigen uit de Leiden 85-plus Studie. Onafhankelijke bijdragen van zowel de huidige SBP-waarde op de leeftijd van 90 als de trend in voorgaande SBP metingen aan de voorspelling van mortaliteit op 90-jarige leeftijd werden geëvalueerd.

Belangrijkste resultaten

  • Een afnemende 5-jaars trend in SBP (≥ 2,9 mmHg / jaar) was geassocieerd met een verhoogde cumulatieve mortaliteit door alle oorzaken in vergelijking met een toenemende of een gemiddelde 5-jaars trend (fig. 1).
  • Deelnemers met een afnemende 5-jaars trend in SBP hadden een 1,5-voudig verhoogd risico op sterfte door alle oorzaken in vergelijking met degenen met een gemiddelde SBP trend (HR 1.51, 95% CI 1.07 tot 2.15)
  • Gecorrigeerd voor SBP op de leeftijd van 90 hadden deelnemers met een dalende 5-jaar trend in systolische bloeddruk een verhoogd risico op sterfte door alle oorzaken in vergelijking met degenen met een gemiddelde SBP trend (HR 1,45, 95% CI 1,02 tot 2,06). Dit verband was sterker in geïnstitutionaliseerde individuen, dat wil zeggen de meest kwetsbare ouderen.
  • Deelnemers met een lage systolische bloeddruk op de leeftijd van 90 hadden een verhoogd risico op sterfte door alle oorzaken in vergelijking met degenen met een hoge SBP (HR 1,57, 95% CI 1,18 tot 2,09).
  • Gecorrigeerd voor SBP trends hadden deelnemers met een lage systolische bloeddruk op de leeftijd van 90 een 1,6-voudig verhoogd risico op sterfte door alle oorzaken in vergelijking met degenen met een hoge SBP (HR 1,62, 95% CI 1.21 tot 2.20).
  • Na volledige aanpassing inclusief alle baseline-kenmerken en SBP trends hadden deelnemers met een lage systolische bloeddruk op de leeftijd van 90 een 1,5-voudig verhoogd risico op sterfte door alle oorzaken in vergelijking met degenen met een hoge SBP op de leeftijd van 90 jaar (HR 1,47, 95% CI 0,90 -2,40).

 

Conclusie

Bij zeer oude mensen dragen alle beschikbare voorgaande SBP metingen bij aan een meer nauwkeurige voorspelling van sterfte en moeten worden meegewogen. Bovendien kan herhaalde bloeddrukmeting bijdragen aan de identificatie van ouderen die risico lopen.

 

Figuur 1. (download als PPT0

Cumulatieve sterfte door alle oorzaken, afhankelijk van de 5-jaars trend in SBP voor de deelnemers vanaf de leeftijd van 90 jaar (dalende trend = -10,8 tot -2.9mmHg/jaar;  gemiddelde trend = -2,8 tot -0,09 mmHg / jaar; toenemende trend = -0,08 tot 7,5 mmHg / jaar). Het aantal deelnemers in leven bij elke leeftijd wordt weergegeven door de n at risk..

 

Referenties

1. de Craen AJ, Gussekloo J, Teng YK, et al. Prevalence of five common clinical abnormalities in very elderly people: population based cross sectional study. BMJ 2003; 327:131–132.
2. Aguado A, Lopez F, Miravet S,  et al. Hypertension in the very old; prevalence, awareness, treatment and control: a cross-sectional population-based study in a Spanish municipality. BMC Geriatr 2009; 9:16.


Abstract


Objective:
To evaluate the independent contributions of both the trend in SBP and the SBP value at age 90 to the prediction of mortality in nonagenarians.

Methods:
The trend in SBP between 85 and 90 years and SBP at age 90 years were assessed in a population-based sample of 271 participants (74 men and 197 women) aged 90 years of the Leiden 85-plus Study, an observational population-based prospective follow-up study (started 1997). Primary endpoint, followed up over 5 years (median 3.6 years), was all-cause mortality.

Results:
A decreasing trend in SBP between 85 and 90 years (decline ≥2.9 mmHg/year) was associated with increased mortality compared to an average SBP trend (hazard ratio 1.45, 95% confidence interval 1.02-2.06), independent of SBP at age 90. The effect was stronger in institutionalized participants compared to those living independently [hazard ratio 1.87 (1.10-3.19) and hazard ratio 1.30 (0.81-2.09)]. After analysis with a fully adjusted model, the estimate approached unity [hazard ratio 1.08 (0.60-1.86)]. Overall, 90-year-old participants with SBP of 150 mmHg or less had a 1.62 times increased mortality risk compared to those with SBP more than 150 mmHg (1.21-2.20), independent of the SBP trend in preceding years. This applied to those with and without antihypertensive drugs and those with and without history of cardiovascular disease or noncardiovascular disease. In the fully adjusted model, the estimate was 1.47 (0.90-2.40). 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: