Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

STOMP: atorvastatine vermindert spierkracht niet

Literatuur - Parker BA, Capizzi JA, Grimaldi AS, et al. Circulation. 2012 - Circulation 2012


The Effect of Statins on Skeletal Muscle Function.


Parker BA, Capizzi JA, Grimaldi AS, et al.
Circulation. 2012 [Epub]


Achtergrond

Statines zijn zeer effectief voor het verminderen van LDL-C, waardoor cardiovasculaire gebeurtenissen aanzienlijk worden gereduceerd [1]. Statinegebruik wordt vaak geassocieerd met lichte spierklachten of spierzwakte [2-4]. Het effect van de middelen op spierfunctie is niet zorgvuldig geobserveerd in klinische studies. De Effect of STatins On Muscle Performance study (STOMP) bepaalde de incidentie van statine-geassocieerde spierklachten en onderzocht het effect van statines op spierprestaties en inspanningscapaciteit.
STOMP randomiseerde 468 patiënten naar 80 mg atorvastatine per dag of placebo. De patiënten ondergingen een inspanningstest (met inbegrip van een vragenlijst; handgreep, elleboog-flexor, en knie-extensor krachttesten, en een knie-extensor uithoudingsvermogen oefening) na zes maanden of nadat zij symptomen van statine-geïnduceerde spierpijn hadden gemeld.


Belangrijkste resultaten

  • Patiënten op atorvastatine vertoonden een significante 20,8 ± 141.1U / L (p <0,0001) stijging van de creatine kinase, een biomarker voor spierbeschadiging, en 40 atorvastatine patiënten versus 29 patiënten op placebo vertoonden creatine-kinase niveaus boven de normale bovengrens.
  • Nieuwe, anderszins onverklaarbare spierpijn werd gerapporteerd door 23 van de atorvastatine patiënten vs 14 placebopatiënten, terwijl bij 19 atorvastatine vs 10 placebo patiënten de pijn hardnekkig  genoeg was om te worden ingedeeld als myalgie (p = 0,05).
  • Patiënten met myalgie op atorvastatine meldden meestal beensymptomen, terwijl de spierpijn in de placebopatiënten meer divers was. Myalgie leek eerder te ontstaan in de atorvastatine-patiënten dan in de patiënten in de controlegroep.
  • Patiënten op atorvastatine en controlepatiënten vertoonden geen verschillen in spierkracht, uithoudingsvermogen, aërobe prestaties, of niveaus van lichamelijke activiteit. Lichamelijke activiteit nam af ongeacht de behandeling, maar de daling in de atorvastatinegroep werd veroorzaakt door een daling van de activiteit van het oudste tertiel van proefpersonen (fig. 1)

Conclusie

Behandeling gedurende 6 maanden met een hoge dosis atorvastatine reduceert de gemiddelde spierkracht of oefening niet. De toename van creatine kinase suggereert dat een hoge dosis atorvastatine zorgt voor milde spierblessure in nog asymptomatische patiënten, een verklaring voor de vaak gerapporteerde spierklachten.
Deze resultaten moeten worden bevestigd in andere studies naar spierprestaties met langdurige behandeling met statines in zowel gezonde patiënten als mensen met een bevestigde statine-geassocieerde myalgie.Download Stomp.pptxReferenties

1. Lloyd-Jones D, Adams RJ, Brown TM, et al. Heart disease and stroke statistics--2010 update: A report from the american heart association. Circulation. 2010;121:e46-e215.
2. Stecker EC, Vickers C, Waltz J, et al. Population-based analysis of sudden cardiac death with and without left ventricular systolic dysfunction: Two-year findings from the oregon sudden unexpected death study. J Am Coll Cardiol. 2006;47:1161-1166.
3. Kannel WB, Wilson PW, D'Agostino RB, Cobb J. Sudden coronary death in women. Am Heart J. 1998;136:205-212.
4. de Vreede-Swagemakers JJ, Gorgels AP, et al. Risk indicators for out-of-hospital cardiac arrest in patients with coronary artery disease. J Clin Epidemiol. 1999;52:601-607.


Abstract


Background:
Many clinicians believe that statins cause muscle pain, but this has not been observed in clinical trials and the effect of statins on muscle performance has not been carefully studied.

Methods and results:
The Effect of STatins On Skeletal Muscle Function and Performance (STOMP) study assessed symptoms and measured creatine kinase (CK), exercise capacity, and muscle strength before and after atorvastatin 80 mg or placebo were administered for 6 months to 420 healthy, statin-naive subjects. No individual CK value exceeded 10 times normal, but average CK increased 20.8 ± 141.1 U/L (p<0.0001) with atorvastatin. There were no significant changes in several measures of muscle strength or exercise capacity with atorvastatin, but more atorvastatin than placebo subjects developed myalgia (19 vs 10; p = 0.05). Myalgic subjects on atorvastatin or placebo decreased muscle strength in 5 of 14 and 4 of 14 variables respectively (p = 0.69).

Conclusions:
These results indicate that high-dose atorvastatin for 6 months does not decrease average muscle strength or exercise performance in healthy, previously untreated subjects. Nevertheless, this blinded, controlled trial confirms the undocumented impression that statins increase muscle complaints. Atorvastatin also increased average CK suggesting that statins produce mild muscle injury even among asymptomatic subjects. This increase in CK should prompt studies examining the effects of more prolonged, high-dose statin treatment on muscular performance.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: