Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hypertensie en roken belangrijkste risicofactoren

Literatuur - Lancet, 13 december 2012


The Lancet van 13 december is geheel gewijd aan de Global Burden of Disease Study 2010 (GBD 2010), die laat zien dat hoge bloeddruk de belangrijkste risicofactor is voor sterfte en invaliditeit, gevolgd door het roken van tabak.

GBD 2010 is de grootste systematische poging ooit om de wereldwijde distributie en oorzaken van een breed scala van de belangrijkste ziekten, letsels, en risicofactoren te beschrijven.

Ondanks de aanzienlijke vermindering van het optreden van ischemische hartziekte en beroerte sinds 1990 behielden deze overall hun positie als de nummer 1 en 2 doodsoorzaken wereldwijd. CV ziekte was de grootste doodsoorzaak bij mannen van 15-49 jaar oud, goed voor 12,8% van alle sterfgevallen. Voor vrouwen van dezelfde leeftijd was CV ziekte de derde grootste doodsoorzaak, na HIV / aids en andere niet-overdraagbare ziekten, goed voor 10,7% van alle sterfgevallen.

Ischemische hartziekten is nu de belangrijkste oorzaak van verloren levensjaren wereldwijd. In 1990 bezette het de vierde plaats, achter infecties van de onderste luchtwegen, diarree en complicaties door vroeggeboorte. Stroke verschoof van de vijfde plaats naar de derde plaats.

Infectieziekten, ziektes van moeder en kind en ondervoeding veroorzaken nu minder doden en minder ziekte dan twintig jaar geleden. Als gevolg hiervan sterven er jaarlijks minder kinderen, maar zijn er meer jong-volwassenen en volwassenen van middelbare leeftijd die sterven en lijden aan ziekten en letsel, zoals niet-overdraagbare aandoeningen als kanker en hart-en vaatziekten, de belangrijkste oorzaken van sterfte en invaliditeit wereldwijd . Sinds 1970 hebben mannen en vrouwen wereldwijd overall iets meer dan tien jaar van levensverwachting  gewonnen, maar besteden ze meer jaren met letsel en ziekte.

The Lancet wijdde op 13 december 2012 een heel nummer aan de studie [1], inclusief zeven artikelen met een schat aan gegevens over verschillende aspecten van het onderzoek (inclusief gegevens voor verschillende landen en regio's, mannen en vrouwen, en verschillende leeftijdsgroepen), met bijbehorende commentaren waaronder reacties op de publicatie van de studie van WHO-directeur-generaal Margaret Chan en president van de Wereldbank Jim Yong Kim.

De samenwerking van 486 wetenschappers uit 302 instellingen in 50 landen heeft een belangrijke bijdrage geleverd  aan ons begrip van huidige en toekomstige gezondheidsprioriteiten voor landen en de internationale gemeenschap.

1. The Lancet: Global Burden of Disease Study 2010

Deel deze pagina met collega's en vrienden: