Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Triple therapie combinatie van antihypertensiva en NSAID's geassocieerd met nierproblemen

Literatuur - Lapi F, Azoulay L, Yin H, Nessim SJ, Suissa S. - BMJ. 2013;346:e8525. doi: 10.1136/bmj.e8525

Concurrent use of diuretics, angiotensin converting enzyme inhibitors, and angiotensin receptor blockers with non-steroidal anti-inflammatory drugs and risk of acute kidney injury: nested case-control study.


Lapi F, Azoulay L, Yin H, Nessim SJ, Suissa S.
BMJ. 2013;346:e8525. doi: 10.1136/bmj.e8525.

Achtergrond

Acute nierschade is een belangrijk klinisch probleem, met een incidentie van mortaliteit oplopend tot 50% [1-4].
Bijwerkingen van geneesmiddelen zijn een belangrijke oorzaak van acute nierschade, waardoor de uitscheiding van geneesmiddelen kan worden beïnvloed, hetgeen kan leiden tot nefropathie [5]. Dit wordt vaak in verband gebracht met individuele geneesmiddelklassen, maar de effecten van geneesmiddelinteracties zijn niet duidelijk. Onder gebruikers van antihypertensiva, die vaak meerdere middelen nodig hebben, is dit met name relevant. Deze studie onderzocht het risico van acute nierschade geassocieerd met het gebruik van een dubbele therapie combinatie (diuretica + ACE-remmers, of angiotensine receptor blokkers + NSAID's) of een drievoudige therapie combinatie (twee van de eerder genoemde antihypertensiva + NSAID's).
Gegevens van bijna een half miljoen mensen die antihypertensiva gebruikten tussen 1997 en 2008 werden geanalyseerd met behulp van de UK Clinical Practice Research Datalink (voorheen de General Practice Research Database).


Belangrijkste resultaten

  • 2.215 gevallen van acute nierschade werden gevonden na een gemiddelde follow-up van 5,9 jaar.
  • Mensen op een dubbele therapie hadden geen verhoogd risico op acute nierschade.
  • Wanneer NSAID's werden toegevoegd aan de dubbele behandeling, was er een bescheiden maar significante toename van het risico (rate ratio 1,31, CI 1.12-1.53), die het hoogste was in de eerste maand van de behandeling.


Conclusie

Het toevoegen van een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) aan een dubbele antihypertensieve therapie is geassocieerd met een verhoogd risico op nierschade. Artsen en patiënten moeten zich bewust zijn van dit potentiële probleem, vooral in het begin van de behandeling, en artsen moeten waar nodig alternatieve anti-inflammatoire en / of pijnstillende middelen voorschrijven.

Redactioneel commentaar [6]

"De veiligheid van een dubbele therapie moet nog worden aangetoond. De studie onderschat waarschijnlijk de ware belasting van acute nierschade door geneesmiddelen bij patiënten die antihypertensiva en NSAID's gebruiken. Artsen dienen patiënten die antihypertensiva gebruiken te informeren over de mogelijke risico's van het gebruik van NSAID's en moeten alert zijn op tekenen van acute nierschade door geneesmiddelengebruik bij alle patiënten. "

Referenties

1. Hsu CY, McCulloch CE, Fan D, et al. Community-based incidence of acute renal failure. Kidney Int 2007;72:208-12.
2. Hsu CY, Chertow GM, McCulloch CE, et al. Nonrecovery of kidney function and death after acute on chronic renal failure. Clin J Am Soc Nephrol 2009;4:891-8.
3. Liangos O, Wald R, O’Bell JW, et al. Epidemiology and outcomes of acute renal failure in hospitalized patients: a national survey. Clin J Am Soc Nephrol 2006;1:43-51.
4. Kellum JA, Angus DC. Patients are dying of acute renal failure. Crit Care Med 2002;30:2156-7.
5. Schetz M, Dasta J, Goldstein S, Golper T. Drug-induced acute kidney injury. Curr Opin Crit Care 2005;11:555-65.
6. Nitsch D, Tomlinson LA. Safety of coprescribing NSAIDs with multiple antihypertensive agents. BMJ. 2013;346:e8713. doi: 10.1136/bmj.e8713.


Abstract


Objectives:
To assess whether a double therapy combination consisting of diuretics, angiotensin converting enzyme inhibitors, or angiotensin receptor blockers with addition of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) and the triple therapy combination of two of the aforementioned antihypertensive drugs to which NSAIDs are added are associated with an increased risk of acute kidney injury.

Design:
Retrospective cohort study using nested case-control analysis.

Setting:
General practices contributing data to the UK Clinical Practice Research Datalink linked to the Hospital Episodes Statistics database.

Participants:
A cohort of 487 372 users of antihypertensive drugs.

Main outcome measures:
Rate ratios with 95% confidence intervals of acute kidney injury associated with current use of double and triple therapy combinations of antihypertensive drugs with NSAIDs.

Results:
During a mean follow-up of 5.9 (SD 3.4) years, 2215 cases of acute kidney injury were identified (incidence rate 7/10 000 person years). Overall, current use of a double therapy combination containing either diuretics or angiotensin converting enzyme inhibitors or angiotensin receptor blockers with NSAIDs was not associated with an increased rate of acute kidney injury. In contrast, current use of a triple therapy combination was associated with an increased rate of acute kidney injury (rate ratio 1.31, 95% confidence interval 1.12 to 1.53). In secondary analyses, the highest risk was observed in the first 30 days of use (rate ratio 1.82, 1.35 to 2.46).

Conclusions:
A triple therapy combination consisting of diuretics with angiotensin converting enzyme inhibitors or angiotensin receptor blockers and NSAIDs was associated with an increased risk of acute kidney injury. The risk was greatest at the start of treatment. Although antihypertensive drugs have cardiovascular benefits, vigilance may be warranted when they are used concurrently with NSAIDs.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: