Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe studieresultaten dabigatran

Nieuws - 21 feb. 2013


In The New England Journal of Medicine zijn resultaten gepresenteerd van het RE-MEDY- en het RE-SONATE-onderzoek, beide gericht op het gebruik van dabigatran voor de langdurige preventie van diep veneuze trombose (DVT) of longembolie (LE). De onderzoeksresultaten tonen aan dat tweemaal daags gebruik van dabigatran 150 mg een doeltreffende behandeloptie met een gunstig veiligheidsprofiel is voor de verlengde preventie van een recidief van dit type veneuze bloedstolsels (veneuze trombo-embolie of VTE genoemd) na een eerste VTE.


Bij het RE-SONATE-onderzoek bleek de kans op een recidief van diep veneuze trombose of longembolie bij gebruik van dabigatran 92% kleiner te zijn dan bij gebruik van placebo [1]. Bij het RE-MEDY-onderzoek resulteerde gebruik van dabigatran in vergelijking met warfarine in een 46% kleinere kans op klinisch relevante bloedingen (waaronder ernstige bloedingen), terwijl de geboden bescherming tegen een recidief van een veneuze trombo-embolie vergelijkbaar was met die bij gebruik van warfarine [1].


1. Schulman S, et al. Extended Use of Dabigatran, Warfarin or Placebo in Venous Thromboembolism. N Engl J Med. 2013;368:709-18.


Bron: Persbericht Boehringer Ingelheim

Deel deze pagina met collega's en vrienden: