Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Mediterraan dieet helpt cardiovasculair lijden voorkomen

Literatuur - Estruch R et al. - NEJM February 25, 2013 DOI: 10.1056/NEJMoa1200303


Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet

Estruch R et al. 
NEJM, February 25, 2013 DOI: 10.1056/NEJMoa1200303


Achtergrond

Een traditioneel mediterraan dieet bevat veel groenten, fruit, granen, noten en olijfolie en kenmerkt zich door een matige inname van vis en gevogelte en een lage inname van zuivel, rood vlees, verwerkt vlees en snoepgoed, en een bescheiden wijnconsumptie genuttigd tijdens het eten.
Eerdere observationele studies lieten al een positief effect zien van dit dieet op het risico op hart- en vaatziekten [1-3]. Ook werden biologische mechanismen beschreven die dit effect mogelijk verklaren [2-5].
De gerandomiseerde multicenter PREDIMED trial (Prevención con Dieta Mediterránea [8,9]) vergelijkt het effect van twee Mediterrane diëten (één aangevuld met extra vergine olijfolie en één met noten) met een controledieet (met het advies de vetinname te beperken) op cardiovasculaire eindpunten: myocardinfarct, beroerte of de dood door cardiovasculaire oorzaak.
De 7447 deelnemers (55-80 jaar) hadden geen hart- en vaatziekten op het moment van inclusie, maar hadden type 2 diabetes mellitus of ten minste twee van de volgende risicofactoren: roken, hypertensie, , verhoogd LDL-cholesterol, laag HDL-cholesterol, overgewicht of obesitas, of een familiegeschiedenis van vroege coronaire hartziekte. Deelnemers kregen regelmatig dieetadvies. Jaarlijks vulden ze vragenlijsten in ten aanzien van hun medische situatie, voedselinname en lichaamsbeweging. Steekproefsgewijs werden biomarkers gemeten in individuen die het Mediterrane dieet volgden, om te verifiëren of ze het dieet goed volgden. Totaal werden 288 cardiovasculaire primaire eindpunten (myocardinfarct, beroerte of dood) geobserveerd tijdens de 7-jarige duur van de studie (mediane follow-up: 4.8 jaar). De diëten werden goed gevolgd en fysieke activiteit was vergelijkbaar in alle dieetgroepen.


Belangrijkste resultaten

  • Het risico op het samengestelde primaire eindpunt van myocardinfarct, beroerte of de dood door cardiovasculaire oorzaak verminderde met 30% door een Mediterraan dieet aangevuld met extra vergine olijfolie (Hazard Ratio (HR) 95%CI: 0.53-0.91), als ook wanneer aangevuld met noten (HR 95%CI: 0.53-0.94), in vergelijking tot een controle dieet.. 
  • Analyse van de afzonderlijke eindpunten toonde alleen een statistisch significant beschermend effect van een Mediterraan dieet op het risico op een beroerte (HR: 0.61, 95%CI: 0.44-0.86).


Conclusie

Het volgen van een mediterraan dieet beschermt tegen myocardinfarct, beroerte of dood door cardiovasculaire oorzaak, in individuen met verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zonder nadelige bijeffecten. Het beschermende effect is het sterkst voor het krijgen van een beroerte.

Download CVG Predimed 2013.pptx


Referenties

1. Sofi F, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2010;92:1189-96.
2. Serra-Majem L, Roman B, Estruch R. Scientific evidence of interventions using the Mediterranean diet: a systematic review.Nutr Rev 2006;64:S27-S47.
3. de Lorgeril M, Salen P, Martin JL, Monjaud I, Delaye J, Mamelle N. Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction: final report
of the Lyon Diet Heart Study. Circulation 1999;99:779-85
4. Esposito K, Marfella R, Ciotola M, et al. Effect of a Mediterranean-style diet on endothelialdysfunction and markers of vascular inflammation in the metabolic syndrome: a randomized trial. JAMA 2004; 292:1440-6.
5. Vincent-Baudry S, Defoort C, Gerber M, et al. The Medi-RIVAGE study: reduction of cardiovascular disease risk factors after a 3-mo intervention with a Mediterranean-type diet or a low-fat diet. Am J Clin Nutr 2005;82:964-71.
6. Estruch R, Martínez-González MA, Corella D, et al. Effects of a Mediterranean-style diet on cardiovascular risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med 2006;145:1-11.
7. Shai I, Schwarzfuchs D, Henkin Y, et al. Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean,
or low-fat diet. N Engl J Med 2008;359:229-41. [Erratum, N Engl J Med 2009;361:2681.
8. Martínez-González MA, Corella D,Salas-Salvadó J, et al. Cohort profile: design and methods of the PREDIMED
study. Int J Epidemiol 2012;41:377-85.
9. The PREDIMED Study (http://www.predimed.org).

Abstract


Background:
Observational cohort studies and a secondary prevention trial have shown an inverse association between adherence to the Mediterranean diet and cardiovascular risk. We conducted a randomized trial of this diet pattern for the primary prevention of cardiovascular events.

Methods:
In a multicenter trial in Spain, we randomly assigned participants who were at high cardiovascular risk, but with no cardiovascular disease at enrollment, to one of three diets: a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil, a Mediterranean diet supplemented with mixed nuts, or a control diet (advice to reduce dietary fat). Participants received quarterly individual and group educational sessions and, depending on group assignment, free provision of extra-virgin olive oil, mixed nuts, or small nonfood gifts. The primary end point was the rate of major cardiovascular events (myocardial infarction, stroke, or death from cardiovascular causes). On the basis of the results of an interim analysis, the trial was stopped after a median follow-up of 4.8 years.

Results:
A total of 7447 persons were enrolled (age range, 55 to 80 years); 57% were women. The two Mediterranean-diet groups had good adherence to the intervention, according to self-reported intake and biomarker analyses. A primary end-point event occurred in 288 participants. The multivariable-adjusted hazard ratios were 0.70 (95% confidence interval [CI], 0.54 to 0.92) and 0.72 (95% CI, 0.54 to 0.96) for the group assigned to a Mediterranean diet with extra-virgin olive oil (96 events) and the group assigned to a Mediterranean diet with nuts (83 events), respectively, versus the control group (109 events). No diet-related adverse effects were reported.

Conclusions:
Among persons at high cardiovascular risk, a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil or nuts reduced the incidence of major cardiovascular events. (Funded by the Spanish government’s Instituto de Salud Carlos III and others; Controlled-Trials.com number, ISRCTN35739639.)

Deel deze pagina met collega's en vrienden: