Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Vroege toediening eplerenone vermindert hartfalen-gerelateerde morbiditeit bij acute STEMI

Nieuws - 11 mrt. 2013


ACC 2013. San Francisco - Late Breaking Clinical trial session, Zondag 10 maart 2013


Early Administration of Eplerenone in Patients with Acute Myocardial Infarction Without Heart Failure: Results of the Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled REMINDER Trial


Montalescot G (Paris, France) (principal investigator)

De REMINDER (Reduction of heart failure morbidity in patients with acute ST-elevation myocardial infarction) trial is een gerandomiseerde, dubbelblinde studie met als doel toediening van eplerenone binnen 24 uur na aanvang van symptomen van een myocardinfarct in patiënten zonder hartfalen te evalueren in het kader van het verminderen van cardiovasculaire mortaliteit en morbiditeit. Eplerenone is een aldosteron antagonist, en wordt gebruikt om hypertensie te behandelen en in patiënten met hartfalen een paar dagen na een hartaanval. Deze studie onderzoekt de effecten van toediening van een mineralocorticoid receptor antagonist tijdens de acute fase van een hartaanval.

Belangrijkste resultaten

  • Patiënten die eplerenone kregen, hadden 38% minder nadelige uitkomsten dan patiënten die een placebo ontvingen.
  • Na een gemiddelde follow-up van 10.5 hadden patiënten die eplerenone ontvingen minder  vaak (18.4 vs 29.6%, p<0.0001) één van de aandoeningen van het samengestelde eindpunt: cardiovasculaire mortaliteit, heropname in het ziekenhuis als gevolg van hartfalen, aritmie, ejectiefractie <40% na 1 maand, verhoogd BNP en NT-proBNP na 1 maand (indicatie hartfalen).
  • Slechts 16% van de eplerenone-patiënten liet verhoogd BNP/NT-proBNP zien na één maand, ten opzichte van 25.9% van de patiënten in de placebogroep.


Conclusie

“Vroege toediening van eplerenone, naast standaard behandeling, heeft de potentie om klinisch en subklinisch hartfalen te verminderen in patiënten met acute ST-elevatie myocardinfarct. Het is van belang deze gegevens te verifiëren in een populatie met hoger risicoprofiel, en met een langere follow-up,” aldus dr. Montalescot.
(Dit wordt momenteel gedaan in de ALBATROSS (Aldosterone blockade early after acute myocardial infarction) studie).

Deel deze pagina met collega's en vrienden: