Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Digoxine vermindert ziekenhuis heropname bij patiënten met HFrEF

Nieuws - 12 mrt. 2013

Posthoc analyse van DIG trial concludeert dat kosten bespaard kunnen worden door behandeling met digoxine bij patiënten met hartfalen.

Ahmed A (Birmingham, AL, VS) (principal investigator)


Digoxin Reduces 30-Day All-Cause Hospital Admission in Ambulatory Older Patients with Chronic Heart Failure and Reduced Ejection Fraction


Digoxine is een positieve inotroop geneesmiddel dat de kracht van de hartcontractie kan vergroten. Patiënten met hartfalen met gereduceerde ejectiefractie (HFrEF) lopen een groot risico op ziekenhuis-(her)opname. Digoxine werd in 1997 door de FDA geregistreerd voor gebruik bij hartfalen, maar wordt niet vaak voorgeschreven. In verband met de noodzaak te bezuinigen binnen het Medicare programma, onderzocht de Digitalis Investigation Group (DIG) studie het effect van digoxine op ziekenhuisopname door alle oorzaken binnen 30 dagen. Deze gegevens betreffen een posthoc analyse van inclusie van 6800 patiënten met HFrEF (21-94 jaar oud), die waren gerandomiseerd naar digoxine of placebo.


Belangrijkste resultaten

    •    Digoxine was geassocieerd met 34% reductie (HR 95%CI: 0.51-0.86, P=0.002) in ziekenhuisopname door alle oorzaken, binnen 30 dagen na randomisatie. Na 60 en 90 dagen was deze reductie nog 25%.
    •    De afname van ziekenhuisopname als gevolg van cardiovasculaire oorzaken was 47% (HR: 95%CI: 0.38-0.72, P<0.001) in de digoxinegroep.
    •    Sterfte door alle oorzaken was niet verhoogd bij digoxinegebruik, in de eerste 30 dagen (HR: 0.55, 95%CI: 0.27-1.11, P=0.096).


Conclusie

Digoxine is niet duur, wordt doorgaans goed getolereerd, en blijkt ziekenhuisopnamen door alle oorzaken binnen 30 dagen na ontslag bij patiënten met hartfalen te verminderen. Digoxine kan dus helpen kosten van heropname te reduceren.
Hoewel deze studie ziekenhuisopnames bestudeerde in oudere, ambulante patiënten met chronisch hartfalen, denken de onderzoekers dat de gegevens suggereren dat digoxine ook kan helpen om heropname van oudere patiënten met acuut hartfalen te verminderen. Dit omdat de effecten van digoxine duidelijker waren in een hoogrisico subgroep patiënten en door het positieve effect van digoxine op de pompfunctie van het hart en de bloedstroom.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: