Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Simpele bloedtest en adequate follow-up in risicogroep kan hartfalen voorkomen

Nieuws - 12 mrt. 2013

Gerandomiseerde studie toont aan dat gestructureerde BNP-screening en gespecialiseerde zorg meer hartfalen voorkomt dan standaardzorg.

McDonald KM (Dublin, Ierland) (principal investigator)


The St Vincent’s Screening To Prevent Heart Failure Study: Impact of Natriuretic Peptide Guided  Screening and Treatment on Long-Term Prevalence of Left Ventricular Dysfunction, Heart Failure and Cardiovascular Events


B-type natriuretic peptide (BNP) in het bloed is een maat voor hartfunctie. De STOP-HF studie is een prospectieve, gerandomiseerde studie om te onderzoeken of het meten van BNP, na cardiovasculaire risicofactoren in kaart te hebben gebracht, als screening kan functioneren en in combinatie met gespecialiseerde follow-up, de prevalentie en ernst van ventriculair disfunctioneren kan voorkomen. Asymptomatische individuen met risicofactoren voor linker ventrikel disfunctie werden gerekruteerd in 50 eerstelijns klinieken in Ierland en vijf jaar gevolgd. 1374 deelnemers werden gerandomiseerd naar BNP-screening met gespecialiseerde behandeling wanneer nodig, of naar de controlegroep die standaardbehandeling ontving.


Belangrijkste resultaten

    •    Significant minder mensen in de interventiegroep kregen hartfalen met noodzaak tot ziekenhuisopname of LV disfunctie dan in de controlegroep (5.3% vs 8.7%, P=0.01).
    •    In de interventiegroep werden minder spoedopnames voor cardiovasculaire oorzaken gezien (22.3 vs. 40.4 per 1000 patiëntjaren, P<0.001).


Conclusies

“Onze studie toont aan dat een simpele bloedtest gevolgd door gefocuste zorg bij mensen met een verhoogd risico op hartfalen het aantal cardiovasculaire events drastisch kan reduceren”, zegt KM McDonald.” Gezien het feit dat hartfalen een belangrijk gezondheidsprobleem is geworden, is dit goed nieuws. Verhoogde BNP niveaus kunnen een indicatie zijn van de ernst van al bestaand hartfalen, maar onze studie toont aan dat BNP niveaus ook als indicatie van het risico kunnen worden gebruikt. Een gestructureerde screening- en interventiestrategie kan hartfalen voorkomen.”

Deel deze pagina met collega's en vrienden: