Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Liraglutide: 6% gewichtsreductie bij diabetes type 2

Nieuws - 19 mrt. 2013


In de SCALE Diabetes studie werden 846 patiënten met overgewicht of obesitas gerandomiseerd (2:1:1) naar liraglutide 3 mg, liraglutide 1,8 mg of placebo gedurende 56 weken, gevolgd door een 12 weken durende observatieperiode.

Bij een gemiddeld baselinegewicht van ongeveer 106 kg en een BMI van 37, hadden patiënten met de hogere dosis liraglutide een gewichtsverlies van 6% en zij met de lagere dosering een gewichtsverlies van 5%, vergeleken met een 2% gewichtsverlies voor mensen die behandeld werden met placebo. De verschillen voor beide doseringen waren statistisch significant verschillend ten opzichte van placebo.
Het aantal mensen dat een gewichtsreductie bereikte van tenminste 5% was 50% in de liraglutide 3 mg groep, 35% in de liraglutide 1,8 mg arm; in de placebogroep verloor 13% ten minste 5% van hun lichaamsgewicht tijdens de studie .

Uitgaande van een baseline HbA1c van 8,0%, bereikte 69% van de patiënten in de liraglutide 3 mg-groep en 67% van de patiënten in de liraglutide 1,8 mg arm de HbA1c doelstelling van 7%, versus 27% van de patiënten in de placebogroep.

Liraglutide werd over het algemeen goed verdragen; de 56-week completion rate bedroeg 77%, 78% en 66% voor liraglutide 3 mg, liraglutide 1,8 mg en placebo. Stoppen als gevolg van bijwerkingen was minder dan 10% in alle behandelingsgroepen. De meest voorkomende bijwerkingen waren gerelateerd aan het gastro-intestinale systeem en namen af in de tijd.

SCALE ™ (Satiety and Clinical Adiposity – Liraglutide Evidence in Non-diabetic and Diabetic people) bestaat uit vier studies met ongeveer 5.000 mensen met overgewicht (BMI ≥ 27 kg/m2) en met comorbiditeit zoals hypertensie, dyslipidemie, of type 2 diabetes of die lijden aan obesitas (BMI ≥ 30 kg/m2) met of zonder comorbiditeit. Naast het aantonen van veiligheid en werkzaamheid voor gewichtsbeheersing met liraglutide 3 mg, heeft elk van de vier studies zijn eigen focus.

Novo Nordisk verwacht de twee resterende fase 3a proeven in het SCALE ™ programma medio 2013 te voltooien.

Bron:

Persbericht Novo Nordisk

Deel deze pagina met collega's en vrienden: