Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Potente statinetherapie beïnvloedt ziekteprogressie bij patiënten met hoger risico

Literatuur - Puri R, Nissen SE, Ballantyne CM, et al. - Eur Heart J. 2013 May 3. [Epub]

 


Factors underlying regression of coronary atheroma with potent statin therapy


Puri R, Nissen SE, Ballantyne CM, et al.
Eur Heart J. 2013 May 3. [Epub]
 

Achtergrond

Therapieën met een hoge dosis statine verbeteren klinische resultaten bij patiënten met een hoog risico op toekomstige cardiovasculaire events [1-4]. Intensieve statinetherapie kan de progressie van atherosclerose stoppen [5] en zelfs ziekteregressie induceren [6] om redenen die nog niet volledig duidelijk zijn.
Naast hun vermogen om atherogene lipoproteïnen te verlagen, kunnen statines een direct effect uitoefenen op de arteriële wand [7]. Vaatwand remodeling speelt een centrale rol in de klinische expressie van atherosclerose.
Het is van belang om te begrijpen of factoren die verschillende maten van progressie of regressie van coronaire atherosclerose beïnvloeden, vergelijkbaar zijn. In de Study of Coronary Atheroma by Intravascular Ultrasound: Effect of Rosuvastatin Versus Atorvastatin (SATURN) gaf de hoogste dosis rosuvastatine grotere regressie van het totale atheromavolume volume (TAV), maar niet van het percentage atheroomvolume (PAV), vergeleken met een hoge dosis atorvastatine [8]. Seriële intravasculaire ultrasound (IVUS) werd gebruikt om deze veranderingen te volgen. De huidige analyse probeerde factoren te karakteriseren die verband houden met regressie van verschillende maten van coronaire atherosclerose bij 1039 patiënten geïncludeerd in de SATURN studie, die werden behandeld met atorvastatine (80 mg/dag) of rosuvastatine (40 mg/dag) gedurende 24 maanden.
 

Belangrijkste resultaten

  • LDL-C reducties waren 40.1% en 47.2% voor respectievelijk atorvastatine behandelde patiënten en rosuvastatine-behandelde patiënten (p <0,001).
  • HDL-C werd verhoogd met 10,0 versus 12,7%, respectievelijk (p = 0.02).
  • De atorvastatine-behandelde groep had hogere procentuele reducties van triglyceride niveaus (13.2% versus 26.2%, p = 0.007).
  • C-reactive proteïne verminderde met 25,0% met atorvastatine en 23,7% met rosuvastatine (P = 0,34).
  • TAV regressie was 24,4 versus 26,4 mm3 voor atorvastatine behandelde patiënten en rosuvastatine behandelde patiënten, respectievelijk, P = 0,01; PAV regressie was 20,99 versus 21,22%, respectievelijk; p = 0.17.
  • Een hogere baseline van zowel TAV en PAV was onafhankelijk geassocieerd met TAV en PAV regressie, respectievelijk, bleek uit een multivariabele analyse naar veranderingen in TAV en PAV (standardized estimates: TAV -0.25, p <0,001; PAV -0,23, p <0,001).

 


Conclusie

Patiënten met een hoger risico, vooral degenen met een groter baseline coronair atheroma volume, hebben meer kans op ziekteregressie met krachtige statinetherapie. Deze bevindingen beschrijven de variabele klinische en biochemische kenmerken die de natuurlijke loop van coronaire atherosclerose en de vaatwandrespons beïnvloeden en benadrukken de noodzaak van aanvullende therapeutische targets om de resterende ziektelast te behandelen.


Referenties

1. Cannon CP, Braunwald E, McCabe CH, et al. Intensive versus moderate lipid lowering with statins after acute coronary syndromes. N Engl J Med 2004;350:1495–1504.
2. Baigent C, Blackwell L, Emberson J, et al. Efficacy and safety of more intensive lowering of LDL cholesterol: a meta-analysis of data from 170 000 participants in 26 randomised trials. Lancet 2010;376:1670–1681.
3. Mills EJ, O’Regan C, Eyawo O, et al. Intensive statin therapy compared with moderate dosing for prevention of cardiovascular events: a meta-analysis of .40 000 patients. Eur Heart J 2011;32:1409–1415.
4. LaRosa JC, Grundy SM, Waters DD, et al. Intensive lipid lowering with atorvastatin in patients with stable coronary disease. N Engl J Med 2005;352:1425–1435.
5. Nissen SE, Tuzcu EM, Schoenhagen P, et al. Effect of intensive compared with moderate lipid-lowering therapy on progression of coronary atherosclerosis: a randomized controlled trial. JAMA 2004;291:1071–1080.
6. Nissen SE, Nicholls SJ, Sipahi I, et al. Effect of very high-intensity statin therapy on regression of coronary atherosclerosis: the ASTEROID trial. JAMA 2006;295:1556–1565.
7. Schoenhagen P, Tuzcu EM, Apperson-Hansen C, et al. Determinants of arterial wall remodeling during lipid-lowering therapy: serial intravascular ultrasound observations from the Reversal of atherosclerosis with Aggressive Lipid Lowering Therapy (REVERSAL) trial. Circulation 2006;113:2826–2834.
8. Nicholls SJ, Ballantyne CM, Barter PJ, et al. Effect of two intensive statin regimens on progression of coronary disease. N Engl J Med 2011;365:2078–2087.

 

Klik door naar dit artikel op Pubmed

Deel deze pagina met collega's en vrienden: