Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

EMA beoordeelt gecombineerd gebruik RAS-remmers

Nieuws - 21 mei 2013


De European Medicines Agency (EMA) is een beoordeling gestart van de combinatie van geneesmiddelen die het renine-angiotensine systeem (RAS) blokkeren [1]. Deze geneesmiddelen worden gebruikt bij de behandeling van hypertensie en congestief hartfalen en omvatten ACE-remmers, ARBs en directe renine remmers.
 
De beoordeling wordt uitgevoerd vanwege zorgen dat de gecombineerde RAS-blokkers het risico van hyperkaliëmie, hypotensie en nierfalen kunnen verhogen, vergeleken met het gebruik van een enkelvoudig middel. Bovendien verminderde het gebruik van meerdere RAS-remmers de mortaliteit niet en was het geassocieerd met een overmatig risico op bijwerkingen, waardoor het gebruik van dubbele therapie wordt ontraden, zoals beschreven in een recente meta-analyse in BMJ [2].
 
De huidige beoordeling volgt op een beslissing van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de EMA, dat de combinatie van aliskiren met een ACE-remmer of ARB niet wordt aanbevolen en gecontra-indiceerd zou moeten zijn bij patiënten met diabetes of matige tot ernstige nierbeschadiging, vanwege toegenomen risico op bijwerkingen op hart en bloedvaten of de nieren.
 
De European Medicines Agency zal de impact van de meest recente beschikbare gegevens over de baten-risico balans van het combineren van RAS-remmende middelen bij de behandeling van hypertensie en congestief hartfalen evalueren.
 
Referenties:

1. Referral on Renin-angiotensin system (RAS) acting agents, EMA
2. Makani H, Bangalore S, Desouza KA, Shah A, Messerli FH. Efficacy and safety of dual blockade of the renin-angiotensin system: meta-analysis of randomized trials. BMJ. 2013 Jan 28;346:f360. doi: 10.1136/bmj.f360.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: