Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Recent marihuanagebruik beïnvloedt insulineresistentie

Literatuur - Penner EA, Buettner H, Mittleman MA - Am J Med. 2013 May 9.


The Impact of Marijuana Use on Glucose, Insulin, and Insulin Resistance among US Adults.
 

Penner EA, Buettner H, Mittleman MA
Am J Med. 2013 May 9. doi: 10.1016/j.amjmed.2013.03.002
 

Achtergrond

De prevalentie van marihuanagebruik stijgt in de Verenigde Staten, zowel voor recreatief als medicinaal gebruik. Daarom zullen artsen steeds meer geconfronteerd worden met marihuanagebruik onder hun patiënten [1,2]. Marihuanagebruik is geassocieerd met een hogere calorie-inname [3,4], maar ook met een lagere body mass index (BMI)[4] en lagere prevalentie van obesitas [5] en diabetes mellitus [6]. De mechanismen die deze paradox zouden kunnen verklaren zijn niet bekend.
Deze studie onderzocht de associaties tussen regelmatig marihuanagebruik en maten van fasting glucose en insulineniveaus, insulineresistentie en componenten van het metabolisch syndroom in 4657 deelnemers van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)[7].
Deelnemers werden geclassificeerd als nooit gebruikers (n=2103), voormalige gebruikers (ten minste een keer marihuana gebruikt maar niet in de afgelopen 30 dagen, n=1975) en huidige gebruikers (ten minste een keer marihuana gerookt in de laatste 30 dagen, n=579).
 

Belangrijkste resultaten

  • In ongecorrigeerde analyses waren voormalig en huidig marihuanagebruik geassocieerd met lagere niveaus van fasting insuline, glucose, HOMA-IR (een maat voor insulineresistentie die fasting serum insuline en fasting plasmaglucose combineert), BMI en hemoglobine A1c. Huidig gebruik was omgekeerd geassocieerd met tailleomtrek.
  • Na correctie voor leeftijd en sekse, werden significante associaties gezien tussen voormalig en huidig gebruik van marihuana en lagere niveaus van fasting insuline, glucose, HOMA-IR en BMI. Huidig gebruik was geassocieerd met hogere HDL-C niveaus en een lagere tailleomtrek.
  • In vergelijking met mensen die nog nooit marihuana zeiden te hebben gebruikt, huidig gebruik was geassocieerd met 16% lagere fasting insulineniveaus (95%CI: -26 to -6), 17% lagere HOMA-IR (95%CI: -27 to -6) en 1.63 mg/dL hogere HDL-C niveaus(95%CI: 0.23-3.04). Er werd geen significante dosis-respons-relatie gevonden onder huidige gebruikers.
  • Na correctie voor BMI waren de associaties tussen huidig marihuanagebruik en fasting niveaus van insuline, HOMA-IR en tailleomtrek zwakker, maar nog wel statistisch significant. Uitsluiting van deelnemers met diabetes mellitus gaf een vergelijkbaar resultaat.
 

Conclusie

Deze bevindingen suggereren dat marihuana een effect heeft op insuline en insulineresistentie, tijdens perioden met recent gebruik, aangezien de geobserveerde verlagende effecten op fasting insuline en insulineresistentie lager waren in voormalige gebruikers dan in huidige gebruikers. Eerdere studies in muizen en mensen doen een relatie vermoeden tussen cannabinoid receptor stimulatie en insulinegevoeligheid.
Gezien het stijgende gebruik van marihuana moeten artsen zich bewust zijn van de effecten die marihuana kan hebben op veel voorkomende ziekteprocessen zoals diabetes mellitus.
 

Referenties

1.Results from the 2010 National Survey on Drug Use and Health: Volume I. Summary of National Findings. Rockville, MD: Substance Abuse and Mental Health Services Administration; 2011.
2. State Medical Marijuana Laws. National Conference of State Legislatures. Available at: http://www.ncsl.org/issues-research/health/statemedical-marijuana-laws.aspx. Accessed February 7, 2013.
3. Foltin RW, Fischman MW, Byrne MF. Effects of smoked marijuana on food intake and body weight of humans living in a residential laboratory. Appetite. 1988;11:1-14.
4. Smit E, Crespo CJ. Dietary intake and nutritional status of US adult marijuana users: results from the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Public Health Nutr. 2001;4:781-786.
5. Le Strat Y, Le Foll B. Obesity and cannabis use: results from 2 representative national surveys. Am J Epidemiol. 2011;174:929-933.
6. Rajavashisth TB, Shaheen M, Norris KC, et al. Decreased prevalence of diabetes in marijuana users: cross-sectional data from the NationalHealth and Nutrition Examination Survey (NHANES) III. BMJ Open.
2012;2:e000494.
7.National Health and Nutrition Examination Survey, Centers for Disease Control and Prevention. Available at: http://www.cdc.gov/nchs/nhanes/about_nhanes.htm. Accessed September 10, 2012.
 

Klik door naar dit artikel op Pubmed

Deel deze pagina met collega's en vrienden: