Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Ziekenhuisopnames en mortaliteit HF hoogst in de winter en in het weekend

Nieuws - 3 juni 2013

De resultaten van een nieuwe analyse naar de invloed van de dag, de maand en het uur van opname op klinische uitkomsten bij meer dan 900.000 ziekenhuisopnames voor congestief hartfalen werden gepresenteerd tijdens het Heart Failure Congress 2013 van de ESC Heart Failure Association.
De analyse toonde aan dat mensen met congestief hartfalen meer kans hebben om te sterven bij ziekenhuisopname  in januari en februari en op een vrijdag, zaterdag of zondag.
 
De studie omvatte een analyse van 949.907 patiënten met een primaire diagnose van hartfalen opgenomen in het ziekenhuis in de staat New York tussen 1994 en 2007. Tussen 1994 en 2007 daalde de in-hospital mortaliteit en de gemiddelde duur van het verblijf voor hartfalen met 0,3% per jaar en 0,3 dagen per jaar, respectievelijk. Ondanks de reducties werden seizoensgebonden trends voor hart-falen opnames en mortaliteit nog steeds waargenomen. Een piek in de opnames voor hartfalen deed zich voor in februari, terwijl de sterfte het hoogst was in januari. Patiënten zijn in de winter mogelijk zieker door andere ziekten, zoals chronische obstructieve longziekte of longontsteking, maar zelfs na correctie voor deze comorbiditeit in de huidige analyse, inclusief depressie en drugmisbruik, bleef sterfte aanzienlijk toegenomen in de wintermaanden .
Temperatuur lijkt verantwoordelijk te zijn voor de meeste van de seizoensgebonden variatie in opnames en mortaliteit. Een negatieve associatie werd waargenomen tussen de omgevingstemperatuur en ziekenhuismortaliteit, waarbij elke 4 °C verhoging geassocieerd was met een 3% lager risico op overlijden (p <0,0001). Met betrekking tot het verhoogd risico op overlijden in het weekend zijn patiënten mogelijk niet gezien door specialisten. Tijdstip van opname  speelde ook een rol, waarbij het patiënten die later op de dag en 's avonds waren opgenomen slechter verging dan patiënten die tussen 06:00-08:00 werden opgenomen. Er is ongeveer 50% verschil in mortaliteit bij het vergelijken van deze opnames in de vroege ochtend vs degenen toegelaten in de namiddag / vroege avond.
 
Bron:
P1230 Heart Failure Congress 2013, Heart Failure Association of the European Society of Cardiology. Impact of day, month, and hour of admission on inpatient outcomes in 949,907 hospitalizations for congestive heart failure D.P. Kao, C.K. Mcilvennan, R.L. Page, R.L. Page, J. Lindenfeld (Denver, US)

Deel deze pagina met collega's en vrienden: