Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Mediterraan dieet niet alleen gunstig voor cardiovasculaire preventie, maar ook voor cognitie

Literatuur - Martínez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. - J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013 May 13


Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial.

 
Martínez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al.
J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013 May 13
 

Achtergrond

Een mogelijk beschermend effect van voedingsmiddelen zoals vetzuren, vitaminen, vis, fruit en groenten op cognitie is bestudeerd, maar heeft tot inconsistente resultaten geleid [1]. Het Mediterrane dieet (MedDiet) wordt gekarakteriseerd door de consumptie van olijfolie als belangrijkste bron van vetten bij koken en een hoge inname van plantaardige voedingsmiddelen (fruit en noten, groenten, peulvruchten en minimaal verwerkte granen). Ook zijn een matige-tot-hoge consumptie van vis en zeevruchten en een lage consumptie van boter of andere zuivelproducten en rood vlees of vleesproducten gebruikelijk. Regelmatige maar gematigde alcoholinname, en liefst rode wijn tijdens maaltijden, komt veel voor [2].
Eerdere observationele studies hebben de relatie tussen cognitie en het volgen van het MedDiet onderzocht, maar de resultaten waren niet altijd eenduidig. Deze studie onderzocht daarom algemene cognitie onder deelnemers van de gerandomiseerde langetermijn-preventiestudie die twee interventies met MedDiet vergeleken met een vetarm dieet. De PREDIMED (PREvención con DIeta MEDiterránea) studie randomiseerde individuen naar een MedDiet aangevuld met extra vergine olijfolie (EVOO) of met gemengde noten, of naar een vetarm dieet dat wordt aanbevolen als primaire preventie voor cardiovasculaire aandoeningen (CVD)[3].
De drempel voor een voordeel van het MedDiet op het primaire eindpunt van myocardinfarct, beroerte of cardiovasculaire sterfte werd behaald na ruim 6 jaar studieduur [4].
Deze subanalyse includeerde 522 oudere (55-80 jaar) individuen met een hoog vasculair risico maar vrij van CVD, die een neuropsychologische test ondergingen (Mini-mental state examination: MMSE en Clock drawing test: CDT) na een gemiddelde van 6.5 jaar follow-up.
 

Belangrijkste resultaten

  • Gemiddelde, gecorrigeerde verschillen in MMSE en CDT scores waren statistisch significant positief wanneer de MedDiet+EVOO-groep met de controlegroep werd vergeleken (MMSE: +0.62, 95%CI:0.18-1.05, P=0.005, CDT: +0.51, 95%CI: 0.20-0.82, P=0.001), alsmede de MedDiet+notengroep met de controlegroep (MMSE: +0.57, 95%CI:0.11-1.03, P=0.0015, CDT: +0.33, 95%CI: 0.003 – 0.67, P=0.048)(multivariate regressie analyses).
  • De aanwezigheid van het ApoE4 genotype, vrouwelijk geslacht en oudere leeftijd waren significant en onafhankelijk geassocieerd met een lagere MMSE en CDT score, terwijl meer jaren genoten educatie betere scores voorspelde.
  • Na 6.5 jaar van voedingsinterventie hadden 18 individuen in de MedDiet+EVOO-groep een incidente milde cognitieve stoornis, 19 in de MedDiet+noten en 23 in de vetarm dieetgroep. Er waren 12 gevallen van incidente dementie in de MedDiet+OVOO-groep, 6 in de MedDiet+noten en 17 in de controlegroep.
 

Conclusie

Deze studie suggereert dat voedingsinterventie met een Mediterraan dieet aangevuld met ofwel EVOO of noten geassocieerd is met verbeterde algemene cognitie, in vergelijking tot een vetarm dieet, onafhankelijk van potentiële confounders. Hoewel geen cognitieve test was gedaan aan het begin van de studie, ondersteunen deze resultaten het beschermende effect van een Mediterraan dieet op cognitie.
 

Referenties

1. Coley N, Andrieu S, Gardette V, et al. Dementia prevention: methodological explanations for inconsistent results. Epidemiol Rev 2008;30:35–66.
2.  Willett WC, Sacks F, Trichopoulou A, et al. Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating. Am J Clin Nutr 1995;61:1402S–06S.
3. Martínez-González MÁ, Corella D, Salas-Salvadó J, et al. Cohort profile: design and methods of the PREDIMED study. Int J Epidemiol 2012;41:377–85.
4. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet. N Engl J Med 2013;368:1279–90.
 

Klik door naar dit artikel op Pubmed

Deel deze pagina met collega's en vrienden: