Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

American Medical Association beschouwt obesitas als ziekte

AMA 2013

Nieuws - 25 juni 2013


Bij de jaarlijkse meeting 2013 van de American Medical Association stemden artsen ervoor om obesitas als ziekte te kenmerken, die een breed scala aan interventies nodig heeft om behandeling en preventie te verbeteren. Deze uitkomst kwam niet tot stand zonder debat.
Sommigen claimden dat obesitas een pathofysiologische ziekte is, waarvoor een behandeling bestaat, bestaande uit gedragsveranderingen, medicatie en chirurgen.
Anderen erkenden dat het een epidemie betreft, maar wijzen erop dat obesitas niet aan de criteria voor een ziekte voldoet. Body-mass index is een imperfecte maat om obesitas vast te stellen. Daarom worden anderszins gezonde mensen gediagnosticeerd als obees. Waarom zouden mensen worden gediagnosticeerd als drager van een ziekte, als ze verder niet ziek zijn, zo stellen te tegenstemmers.
 
Obesitas is gedefineerd als een BMI van 30 of hoger. Obesitasgerelateerde condities, inclusief hartziekte, beroerte, type 2 diabetes en bepaalde kankers, zijn een van de belangrijkste oorzaken van te voorkomen sterfte. “Het erkennen van obesitas als een ziekte zal helpen om de manier waarop de medische gemeenschap om gaat met dit complexe probleem, dat één op de drie Amerikanen treft, te veranderen,” zegt AMA bestuurslid Patrice Harris, M.D.

De AMA adopteerde ook een beleid dat het verbannen van de marketing en verkoop van hoogcalorische drankjes aan mensen jonger dan 18 jaar ondersteunt.
 
Bron: Persbericht AMA
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: