Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Meer aandacht voor seks in de spreekkamer

Nieuws - 6 aug. 2013


Hart- en beroertepatiënten en hun partners zouden geïndividualiseerd advies over het hervatten van seksuele activiteit moeten krijgen van gezondheidszorgprofessionals. Dit wordt aanbevolen in een consensusdocument uitgegeven door de America Heart Association en de European Society of Cardiology Council on Cardiovascular Nursing and Allied Professions. 
 
Patiënten blijken vaak bang dat seks een nieuwe hartaandoening zal uitlokken. Als gevolg van schaamte of ongemak wordt het onderwerp vaak niet met hun artsen besproken. Dit is het eerste wetenschappelijke document dat gedetailleerde, praktische begeleiding van patiënten biedt. Het betreft informatie over ‘hoe’ seksuele activiteit te hervatten na een hartaanval, harttransplantatie of beroerte te hebben doorgemaakt, of bij andere hartcondities, inclusief na implantatie van een hartapparaatje. Eerdere aanbevelingen legden de focus op wanneer seksuele activiteit kon worden hervat, wat de risico’s zijn en hoe medicatie te managen.
 
Het document adviseert dat zorgaanbieders routinematig inschatten, na een hartaandoening en bij vervolgbezoeken, of de patiënt gezond genoeg is om seksuele activiteiten te hervatten. Zorgaanbieders zouden geïndividualiseerd en gestructureerd advies moeten geven op basis van specifieke behoeftes en de medische conditie. Bovendien, naast andere aanbevelingen, moeten patiënten worden geadviseerd over aanbevolen posities, hoe intiem te zijn zonder geslachtsgemeenschap en wanneer seksuele activiteit hervat kan worden. Alle patiënten moeten advies krijgen, ongeacht geslacht, leeftijd of geaardheid.
 
Een lichaamsbeweging-stresstest wordt aanbevolen voor sommige patiënten, waarmee kan worden ingeschat of het hart sterk genoeg is om seksuele activiteit te hervatten. Stevig wandelen wordt voor sommige patiënten aanbevolen, alvorens seksuele activiteit te hervatten. De auteurs merken op dat de stress van buitenechtelijke seks een gezondheidsrisico kan vormen voor mensen met hartaandoeningen.
 
Aangezien hartmedicijnen lustgevoelens en seksuele functie kunnen beïnvloeden bij zowel mannen als vrouwen, moet medicatiegebruik ook worden besproken voordat een patiënt overweegt om met een medicijn te stoppen. De zorgprofessional kan inschatten of seksuele problemen het gevolg zijn van een medicijn.
 
De aanbevelingen zijn gebaseerd op evidence-based onderzoek over seks counseling. Er worden klasses onderscheiden op basis van de grootte van het effect van behandeling, en er wordt een indicatie gegeven over het niveau van zekerheid ten aanzien van dat effect. Er zijn algemene aanbevelingen voor seksuele activiteit en hart- en vaatziekten, alsmede voor specifieke cardiovasculaire aandoeningen.
 
Vaak is het voor de zorgprofessional gemakkelijker om een gesprek over seks te beginnen dan voor de patiënt. Aangezien dit een onderwerp betreft dat belangrijk is voor de mentale en fysieke gezondheid van de patiënt, worden zorgaanbieders aangespoord om hart- en beroertepatiënten advies te geven over hoe ze een gezond seksleven kunnen herstarten. Alle zorgaanbieders, dus inclusief cardiologen, primaire zorgaanbieders, verpleging, nurse practitioners en fysiotherapeuten, zouden er klaar voor en bereid moeten zijn om deze onderwerpen te bespreken. Aanvullende training over advies over seks bij hart- en vaatziekten is mogelijk gewenst.
 

Bronnen:

Persberichten American Heart Association en European Society of Cardiology
Steinke EE, et al "Sexual counseling for individuals with cardiovascular disease and their partners: A consensus document from the American Heart Association and the ESC Council on Cardiovascular Nursing and Allied Professions (CCNAP)". Vind dit artikel online op Eur Heart J (2013), of op Circulation 2013

Deel deze pagina met collega's en vrienden: