Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Ruimte voor verbetering in het navolgen van ESC richtlijnen over behandeling van hartfalen

Literatuur - Maggioni AP, Anker SD, Dahlström U, et al, on behalf of the Heart Failure Association of the ESC (HFA) - Eur J Heart Fail published 26 August 2013


Are hospitalized or ambulatory patients with heart failure treated in accordance with European Society of Cardiology guidelines? Evidence from 12 440 patients of the ESC Heart Failure Long-Term Registry


Maggioni AP, Anker SD, Dahlström U, et al, and on behalf of the Heart Failure Association of the ESC (HFA)
Eur J Heart Fail published 26 August 2013, 10.1093/eurjhf/hft134
 

Achtergrond

Therapeutische strategieën voor patiënten die met hartfalen (HF) zijn opgenomen in het ziekenhuis zijn in de afgelopen decennia nauwelijks veranderd. Uitgevoerde studies hebben aanwijzingen voor effectieve behandelingen opgeleverd die konden worden geïncludeerd in de huidige richtlijnen [1-4]. Behandelrichtlijnen worden echter maar langzaam en inconsequent geïmplementeerd, dus leiden ze maar matig tot verbeteringen in de patiëntenzorg en de uitkomsten [5-8].
De ESC-HF Pilot Survey liet zien dat de frequentie van het gebruik van renine-angiotensine-aldosteron-systeemblokkers (ACE-remmers, ARBs en aldosteronblokkers) en beta-adrenerge blokkers voldoende was, hoewel het gebruik van de juiste dosering suboptimaal bleek [9]. Implantatie van devices was vaak niet volgens de criteria [9]. De EUROMED liet eveneens zien dat de frequentie van implantatie van ICD en CRT steeg in het laatste decennium, maar lager blijft dan verwacht op basis van de aanbevelingen [10].
De ESC Long-term Registry beoogt te evalueren hoe aanbevelingen van de meest recente Europese richtlijnen worden opgevolgd, en als niet, waarom niet.
 

Belangrijkste resultaten

  • Het soort i.v. behandeling voor HF bij ziekenhuisopname was vaak niet volgens ESC richtlijnen; een behoorlijk aantal patiënten ontving bijvoorbeeld inotropen zelfs bij SBP > 90 mmHg, terwijl anderen i.v. nitraten ontvingen ondanks SBP < 100 mmHg.
  • Het gebruik van de aanbevolen orale medicatie was verbeterd bij ontslag, ten opzichte van de periode voor ziekenhuisopname.
  • Het beoogde gebruik van ACE-remmers/ARBs, beta-blokkers en MRAs in patiënten met verminderde EF was 92.2%, 92.7% en 67% respectievelijk. In een groot deel van de gevallen bleken contra-indicaties of een gedocumenteerde intolerantie de reden voor het niet voorschrijven van de aanbevolen middelen. De echte frequenties van onderbehandeling waren daarom 3.2%, 2.3% en 5.4% respectievelijk.
    Minder dan een derde van de patiënten ontving de doeldosering zoals voorgeschreven door de richtlijnen. In een derde van deze gevallen was dit omdat op-titratie nog gaande was, terwijl bij eenzelfde groep mensen de redenen onduidelijk waren.
  • Een meerderheid (62.1%) van patiënten met een ICD, hadden niet de klinische karakteristieken die zouden vragen om ICD implantatie. Daarentegen had 10% van de patiënten de indicatie, maar werd niet geïmplanteerd. Vergelijkbare cijfers werden gezien voor implantatie met CRT.
 

Conclusie

Deze ESC Long-term Registry toont aan dat momenteel een groot deel van de patiënten met HF niet de aanbevolen medicatie of dosering krijgt. Wanneer de redenen voor het niet opvolgen van de richtlijnen in beschouwing worden genomen, is de echte frequentie van onderbehandeling of onderdosering acceptabel. Ten aanzien van het gebruik van orale medicatie, laat dit rapport zien dat ziekenhuisopname een concrete gelegenheid biedt om de achtergrondbehandeling te optimaliseren.
De frequentie van device implantatie veranderde niet significant tijdens of na ziekenhuisopname, en liet een grotere kloof zien tussen richtlijnen en klinische praktijk.
 

References

1. Dickstein K, Cohen-Solal A, Filippatos G, et al. ESC Committee for Practice Guidelines (CPG). ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2008: the Task Force for the Diagnosis and Treatment of Acute and Chronic Heart Failure 2008 of the European Society of Cardiology. Developed in collaboration with the Heart Failure Association of the ESC (HFA) and endorsed by the European Society of Intensive Care Medicine (ESICM). Eur J Heart Fail 2008;10:933–989.
2. McMurray JJ, Adamopoulos S, Anker SD et al. ESC guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2012: the Task Force for the Diagnosis and Treatment of Acute and Chronic Heart Failure 2012 of the European Society of Cardiology. Developed in collaboration with the Heart Failure Association (HFA) of the ESC. Eur J Heart Fail 2012;14:803–869.
3. Jessup M, Abraham WT, Casey DE, et al. 2009 focused update: ACCF/AHA Guidelines for the Diagnosis and Management of Heart Failure in Adults: a report of the American College of Cardiology Foundation/ American Heart Association Task Force on Practice Guidelines: developed in collaboration with the International Society for Heart and Lung Transplantation. Circulation 2009;119:1977–2016.
4. Dickstein K, Vardas PE, Auricchio A, et al; Committee for Practice Guidelines of the European Society of Cardiology; ESC Committee for Practice Guidelines (CPG). 2010 focused update of ESC Guidelines on device therapy in heart failure: an update of the 2008 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and
chronic heart failure and the 2007 ESC Guidelines for cardiac and resynchronization therapy. Developed with the special contribution of the Heart Failure Association and the European Heart Rhythm Association. Eur J Heart Fail 2010;12:1143–1153.
5. Williams SC, Schmaltz SP, Morton DJ, et al. Quality of care in U.S. hospitals as reflected by standardized measures, 2002–2004. N Engl J Med 2005;353: 255–264.
6. Fonarow GC, YancyCW, Heywood JT, for the ADHERE Scientific Advisory Committee, Study Group, and Investigators. Adherence to heart failure quality-of-care indicators in US hospitals: analysis of the ADHERE Registry. Arch Intern Med 2005; 165:1469–1477.
7. Shah B, Hernandez AF, Liang L, et al, for the Get With the Guidelines Steering Committee. Hospital variation
and characteristics of implantable cardioverter defibrillator use in patients with heart failure: data from the GWTG-HF (Get With The Guidelines–Heart Failure) registry. J Am Coll Cardiol 2009;53:416–422.
8. Stafford RS, Radley DC. The underutilization of cardiac medications of proven benefit, 1990 to 2002. J Am Coll Cardiol 2003;41:56–61.
9. Fonarow GC, YancyCW, Albert NM, et al. Heart failure care in the outpatient cardiology practice setting: findings from IMPROVE HF. Circ Heart Fail 2008;1:98–106.
10. Maggioni AP, Dahlstro¨m U, Filippatos G et al on the behalf of the Heart Failure Association of the ESC (HFA). EUR Observational Research Program: The Heart Failure Pilot Survey (ESC-HF Pilot). Eur J Heart Fail 2010;12: 1076–1084.
11. van Veldhuisen DJ, Maass AH, Priori SG, et al. Implementation of device therapy (cardiac resynchronization
therapy and implantable cardioverter defibrillator) for patients with heart failure in Europe: changes from 2004 to 2008. Eur J Heart Fail 2009;11:1143–1151.
 

Klik door naar dit artikel op Pubmed

Deel deze pagina met collega's en vrienden: