Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

DYSIS: Vergoedingsregeling zorgkosten beïnvloedt behalen van LDL-c doelstellingen

Nieuws - 1 sep. 2013


Restrictive (Germany) Versus an Incentive-Driven (UK) Reimbursement System on LDL-Goal-Achievement in Statin-Treated Patients for Secondary Prevention: Results of DYSIS
 

Gepresenteerd door: Dr Anselm Kai Gitt (Ludwigshafen, Germany)   


Achtergrond

Er is grote verscheidenheid tussen Europese landen in het behalen van de LDL-c doelstellingen. Diversiteit in vergoedingsregelingen verklaren mogelijk een deel van de verschillen in het bereiken van aanbevolen LDL-c niveaus.
De Dyslipidemia International Study (DYSIS) vergeleek in hoeverre de LDL-c doelstelling van <100 mg/dl wordt behaald in Duitsland, waar artsen een beperkt budget voor medicatie hebben en zelfs een boete kunnen krijgen wanneer ze het budget overschrijden, met het Verenigd Koninkrijk (UK), waar artsen worden beloond op grond van hun prestatie.
 

Belangrijkste resultaten

  • In Duitsland werd in 42% van de patiënten de LDL-c doelstelling bereikt, terwijl dit in 79.8% van de patiënten in de UK werd bereikt.
  • De potente statine atorvastatine werd in 3.9% van de Duitse patiënten voorgeschreven (gemiddelde dosis 24.0 mg), in vergelijking tot 24.8% in UK patiënten (gemiddelde dosis 34.2 mg). Simvastatine (minder potent) werd gebruikt in 83.9% van de Duitsers (gemiddelde dosis 27.2 mg) ten opzichte van 67.6% van UK patiënten (gemiddelde dosis 36.6 mg).De gemiddelde dosering was significant lager in Duitsland ten opzichte van de UK, ongeacht de voorgeschreven statine.
 

Conclusie

Patiënten in het Verenigd Koninkrijk worden met meer potente statines en met hogere doseringen behandeld dan Duitse patiënten. Artsen in de UK behandelen aggressiever, mogelijk als gevolg van de financiële prikkel om cholesteroldoelstellingen te behalen. Duitse artsen zijn daarentegen terughoudender, mogelijk omdat de meer potente statines en hogere doseringen duurder zijn en zij bij teveel gebruik een boete riskeren.
In twee landen met een vergelijkbare toegankelijkheid van zorg en medicatie, lijkt het behalen van LDL-c doelstellingen afhankelijk van het vergoedingsregeling voor zorgkosten. Het Duitse systeem was ingesteld om kosten te beperken. Het is echter onduidelijk of dit effect werkelijk bereikt wordt op de langere termijn, omdat mogelijk meer complicaties optreden.
Tijdens de paneldiscussie werd ook opgemerkt dat er in het UK systeem door middel van feedback een moment van reflectie is ingebouwd in de behandelstrategie, hetgeen optimale behandeling ten goede kan komen. Het Duitse systeem heeft dit niet.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: