Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Elektronische sigaretten helpen mogelijk bij stoppen met roken

Literatuur - Bullen C, Howe C, Laugesen M et al. - Lancet. 2013 Sep 9. [Epub ahead of print]


Electronic cigarettes for smoking cessation: a randomised controlled trial.

 
Bullen C, Howe C, Laugesen M et al.
Lancet. 2013 Sep 9. doi: 10.1016/S0140-6736(13)61842-5. [Epub ahead of print]
 

Achtergrond

Veel rokers proberen elektronische sigaretten (e-sigaretten) om met roken te stoppen, hoewel de rol van e-sigaretten bij tabaksbeheersing omstreden is [1,2]. Er zijn aanwijzingen dat e-sigaretten rokers kunnen helpen om te stoppen of te verminderen met roken, en dat ze nicotine in de bloedbaan kunnen brengen, waardoor tabaksontrekkingsverschijnselen even effectief kunnen worden verminderd als nicotine vervangingstherapie (NRT) [3,4]. Een studie in 300 rokers die niet wilden stoppen liet slechts lage stopfrequenties zien na 12 maanden gebruik van nicotine- of placebo e-sigaretten [5]. Bovendien zijn toxines gemeten in e-sigaretvloeistof en –damp [6], hoewel in ongeveer dezelfde concentratie als bij NRT, en lager dan in sigarettenrook.
Deze gerandomiseerde studie werd opgezet om te bepalen of nicotinehoudende e-sigaretten effectiever zijn om te stoppen met roken dan nicotinepleisters, en includeerde een blinde vergelijking met e-sigaretten zonder nicotine (placebo-e-sigaret). 657 mensen die wilden stoppen met roken werden gerandomiseerd naar nicotine e-sigaretten, nicotinepleisters of placebo e-sigaretten, in een 4:4:1 ratio.

 
Belangrijkste resultaten

  • Geverifieerde continue onthouding na 6 maanden vanaf de dag van stoppen was het hoogse in de nicotine e-sigaretgroep (7.3%), opgevolgd door de pleistergroep (5.8%) en het laagste in de placebogroep (4.1%). Er was niet voldoende statistische power om superioriteit van nicotine e-sigaretten boven pleisters of placebo vast te stellen, als gevolg van onverwacht lage succespercentages.
  • De stopfrequenties waren in het begin hoog, en niet-significant het hoogst bij nicotine e-sigaretgebruik, maar deze daalden daarna in alle groepen. De meeste deelnemers vielen terug binnen 50 dagen (mediane tijd bij nicotine e-sigaretten: 35 dagen, 95%CI: 15-56, ten opzichte van 14 dagen (95%CI: 8-18, P<0.0001) met pleisters of 12 dagen (95%C: 5-34, P=0.09) met placebo-e-sigaretten.
  • Gemiddelde sigaretconsumptie nam af met twee sigaretten per dag meer in de nicotine e-sigaretgroep, dan in de pleistergroep.
  • Stadium van verslaving volgens de ‘autonomy over smoking scale’ (AUTOS) werd gemeten na 6 maanden. AUTOS scores waren gehalveerd in de e-sigaretgroepen, ten opzichte van een afname van een derde in de pleistergroep. Er werd geen significant verschil gezien tussen gebruik van nicotine vs. placebo e-sigaretten.
  • Er werden meer nadelige effecten gezien in de nicotine e-sigaretgroep dan in de pleistergroep, maar er waren geen aanwijzingen voor een associatie met het studieproduct en de event rate verschilden niet signficant van elkaar.
  • Trouw aan de studybehandeling was significant hoger in de nicotine en placebo e-sigaretgroepen dan in de pleistergroep (P<0.001 bij ieder follow-up moment).
  • Van degenen die nicotine e-sigaretten gebruikten met geverifieerde onthouding, gebruikte 38% nog steeds de e-sigaretten na 6 maanden, ten opzichte van 29% van niet niet-stoppers.
  • Telefonische ondersteuning bij het stoppen werd door minder dan de helft van de deelnemers in alle groepen gebruikt. Gebruik hiervan bleek geen verschil te maken voor succesfrequentie.

Conclusie

E-sigaretten met of zonder nicotine waren matig effectief in het helpen bij stoppen met roken. Niet-significant verschillen werden gezien tussen nicotine-e-sigaretten en het gebruik van pleisters of placebo-e-sigaretten, die in diverse analyses gunstig uitpakten voor nicotine-e-sigaretten. Nicotine e-sigaretten lijken minstens zo effectief voor rokers die willen stoppen als nicotinepleisters. Aangezien deze studie een hogere acceptatiegraad van e-sigaretten ten opzichte van pleisters laat zien onder rokers, en geen groter risico op nadelige effecten, lijken e-sigaretten een rol te kunnen spelen bij het verbeteren van de gezondheid van de bevolking.
Deze studie had niet genoeg statistische power om de rol te bepalen van veranderd gedrag met e-sigaretten bij het stoppen, onafhankelijk van nicotineafgifte.

Download Bullen 2013 PACE.pptx

Referenties

1. Hajek P, Foulds J, Houezec JL, et al. Should e-cigarettes be regulated as a medicinal device? Lancet Respir Med 2013; 1: 429–31.
2. Cobb N, Cobb C. Regulatory challenges for refined nicotine products. Lancet Respir Med 2013; 1: 431–33.
3. Bullen C, McRobbie H, Thornley S, et al. Effect of an electronic nicotine delivery device (e cigarette) on desire
to smoke and withdrawal, user preferences and nicotine delivery: randomised cross-over trial. Tob Control 2010; 19: 98–103.
4. Vansickel A, Eissenberg T. Electronic cigarettes: effective nicotine delivery after acute administration. Nicotine Tob Res 2013; 15: 267–70.
5. Caponnetto P, Campagna D, Cibella F, et al. Efficiency and safety of an electronic cigarette (ECLAT) as tobacco cigarettes substitute: a prospective 12-month randomized control design study. PloS One 2013; 8: e66317.
6 US Food and Drug Administration (FDA). Summary of results: laboratory analysis of electronic cigarettes conducted by FDA. http://www.fda.gov/NewsEvents/PublicHealthFocus/ucm173146.htm  (accessed Aug 9, 2013).
 

Klik door naar dit artikel op Pubmed

 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: