Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

European Society of Hypertension schrijft position paper over ambulante bloeddrukmonitoring

Nieuws - 18 sep. 2013


European Society of Hypertension position paper on ambulatory blood pressure monitoring

 
O’Brien E, Parati G, Stergiou G et al., on behalf of the European Society of Hypertension Working Group on Blood Pressure Monitoring
J Hypertens. 2013 Sep 11. [Epub ahead of print]
 
Zowel in de klinische praktijk als in hypertensieonderzoek wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van ambulante bloeddrukmonitoring (ABPM). Tot op heden is er geen allesomvattende richtlijn die alle aspecten van de techniek bespreekt. Tijdens een consensus meeting in Milaan in 2011 werd overeengekomen dat de 34 aanwezigen een dergelijk document zouden schrijven op basis van wetenschappelijk gegevens voor gebruik van ABPM.
 
Dit position paper beschouwd niet alleen de historische achtergrond en de voor- en nadelen van  ABPM, maar ook de drempelwaarden voor de kliniek en de kosteneffectiviteit van de techniek. Verschillende apparaten en hun nauwkeurigheid worden besproken, alsmede welke toegevoegde informatie en meetwaarden verkregen kunnen worden met de diverse ABPM apparaten.
 
Het artikel geeft praktische sturing ten aanzien van de voorwaarden om ABPM in de klinische praktijk te gebruiken en hoe het moet worden uitgevoerd,  inclusief in specifieke situaties zoals obesitas en aritmieën.
Klinische indicaties voor ABPM worden uitvoerig besproken, waaronder witte jas fenomenen, gemaskeerde hypertensie en nachtelijke hypertensie. Wanneer gepast, worden specifieke overwegingen uiteengezet voor bepaalde klinische situaties. De rol van thuismetingen van de bloeddruk in relatie tot ABPM wordt ook besproken.
 
De rol van ABPM in onderzoeksomstandigheden wordt verkend.
Bovendien wordt implementatie van ABPM in de klinische praktijk besproken in de context van vergoedingssystemen in verschillende landen, de beschikbaarstelling van ABPM door eerstelijnspraktijken, ziekenhuisklinieken en apotheken, en de groeiende rol van registraties van ABPM in vele landen.
 
Vind het ESH position paper op Pubmed

Deel deze pagina met collega's en vrienden: