Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Jonge vrouwen met ACS rapporteren meer symptomen, maar presenteren zich vaker zonder pijn op de borst dan mannen

Literatuur - Khan NA, Daskalopoulou SS, Karp I et al; for the GENESIS PRAXY Team - JAMA Intern Med. 2013 Sep 16


Sex Differences in Acute Coronary Syndrome Symptom Presentation in Young Patients.

 
Khan NA, Daskalopoulou SS, Karp I et al; for the GENESIS PRAXY Team
JAMA Intern Med. 2013 Sep 16. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.10149. [Epub ahead of print]
 

Achtergrond

Pijn op de borst is het belangrijkste onderscheidende symptoom dat diagnostisch testen voor acuut coronair syndroom (ACS) en urgente levensreddende behandeling initieert. Tot wel 35% van de patiënten met ACS rapporteert echter geen pijn op de borst [1], hetgeen tot een verkeerde diagnose en een hogere risico op sterfte kan leiden [2].
In oudere cohorten lijkt afwezigheid van pijn op de borst zowel bij mannen als vrouwen voor te komen. Vrouwen hebben echter wel vaker mildere of afwezige pijn op de borst. Mogelijk verklaart een hogere prevalentie van comorbiditeiten zoals diabetes een deel van de sekseverschillen in ACS presentatie in oudere vrouwen [3].
Het is onbekend of vergelijkbare sekseverschillen en voorspellers van presentatie zonder pijn op de borst bestaan in jongere ACS populaties. Vrouwen onder de 55 jaar oud krijgen vaker de verkeerde diagnose voor ACS op de eerste hulp [4,5] en zij lopen een hoger risico op sterfte wanneer zij voor ACS worden opgenomen in het ziekenhuis [1,6].
Deze studie evalueerde sekseverschillen in symptoompresentatie in 1015 patiënten van 55 jaar of jonger, gebruikmakend van gestandaardiseerde dataverzameling van patiënten die zijn opgenomen voor ACS. De gegevens werden gecorrigeerd voor mogelijke confounding baseline-factoren zoals angs, depressie, genderidentiteit, comorbiditeiten en de mate van coronairlijden.
 

Belangrijkste resultaten

  • 96.6% van de mannen en 97.0% van de vrouwen presenteerde zich met ten minste één symptoom: pijn op de borst, kortademigheid, of één van de MAPMISS symptomen anders dan pijn op de borst. Pijn op de borst was het meest voorkomende symptoom voor mannen en vrouwen, ongeacht het type ACS. Vrouwen meldden meer symptomen dan mannen.
  • Vrouwen presenteerden vaker zonder pijn op de borst dan mannen (19.0% vs. 13.7%, P=0.03). Wanneer er geen pijn op de borst was, meldden patiënten over het algemeen minder symptomen dan wanneer zij wel pijn op de borst hadden, zowel in vrouwen (3.5 vs. 5.8, P<0.001) en mannen (2.2 vs. 4.7, P<0.001).
  • 84.5% van de vrouwen en 78.4% van de mannen die geen pijn op de borst meldden, had ten minste één ander symptoom. Er kon geen klinisch voorspellend patroon van symptomen worden herkend voor patiënten met of zonder pijn op de borst.
  • In multivariate analyse bleken alleen het vrouwelijk geslacht (OR: 1.95, 95%CI: 1.23-3.11) en tachycardie (OR: 2.07, 95%CI: 1.20-3.56) onafhankelijk geassocieerd met ACS presentatie zonder pijn op de borst.
  • De meest voorkomende symptomen anders dan pijn op de borst die werden gerapporteerd door patiënten zonder pijn op de borst waren niet geassocieerd met markers van ACS ernst, met uitzondering van koud zweten en zwakte, welke waren geassocieerd met een verhoogde kans op STEMI ten opzichte van NSTEMI of onstabiele angina (OR: 2.05, 95%CI: 1.50-2.79) vs OR: 1.55, 95%CI: 1.12-2.13).
 

Conclusie

Deze studie laat zien dat pijn op de borst het meest voorkomende symptoom is van ACS in zowel jongere (<55 jaar) mannen als vrouwen, ongeacht het type ACS. Vrouwen hebben meer kans op ACS zonder pijn op de borst. Wanneer patiënten zich presenteren zonder pijn op de borst, hebben ze doorgaans ten minste één ander symptoom. Dus gestandaardiseerd onderzoek van alle ACS-gerelateerde symptomen is noodzakelijk.
 

Referenties

1. Canto JG, RogersWJ, Goldberg RJ, et al; NRMI Investigators. Association of age and sex with myocardial infarction symptom presentation and in-hospital mortality. JAMA. 2012;307(8):813-822.
2. Brieger D, Eagle KA, Goodman SG, et al; GRACE Investigators. Acute coronary syndromes without
chest pain, an underdiagnosed and undertreated high-risk group: insights from the Global Registry of Acute Coronary Events. Chest. 2004;126(2): 461-469.
3. Canto JG, Goldberg RJ, Hand MM, et al. Symptom presentation of women with acute coronary syndromes: myth vs reality. Arch Intern Med. 2007;167(22):2405-2413.
4. Pope JH, Aufderheide TP, Ruthazer R, et al. Missed diagnoses of acute cardiac ischemia in the emergency department. N Engl J Med. 2000;342(16):1163-1170.
5. Kaul P, ChangWC, Westerhout CM, et al.. Differences in admission rates and outcomes between men and women presenting to emergency departments with coronary syndromes. CMAJ. 2007;177(10):1193-1199.
6. Vaccarino V, Parsons L, Peterson ED et al. Sex differences in mortality after acute myocardial infarction: changes from 1994 to 2006. Arch Intern Med. 2009;169(19):1767-1774.
 

Find this article on Pubmed

Deel deze pagina met collega's en vrienden: