Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Meer sterfte bij voorschrijven sulfonylurea in eerstelijns zorg van diabetes type 2

EASD Journaal

Nieuws - 26 sep. 2013


Association between first line monotherapy with sulfonylurea versus metformin and risk of all-cause mortality

Gepresenteerd op de EASD in Barcelona door: S. Jenkins-Jones
 
Resultaten van een observationele studie suggereren dat eerstelijnsbehandeling met sulfonylureas, in plaats van metformine, van patiënten met type 2 diabetes is geassocieerd met een verhoogd risico op sterfte.
Ondanks dat richtlijnen gebruik van sulfonylureas niet aanbevolen als voorkeursbehandeling, worden deze middelen in veel landen nog altijd zo gebruikt.
 
De studie analyseerde retrospectieve data uit de Clinical Practice Research Datalink (CPRD), een database die ongeveer 10% van alle patiënten bevat die worden behandeld in eerstelijnszorg in het Verenigd Koninkrijk. Patiënten met type 2 diabetes die tussen 2000 en 2012 zijn gestart met eerstelijns glucoseverlagende behandeling werden geïncludeerd in deze studie. Patiënten die sulfonylureas ontvingen (blootgestelde groep) werden vergeleken met patiënten die metformine voorgeschreven kregen (niet-blootgesteld), ten aanzien van het primaire eindpunt sterfte door alle oorzaken.
 
Na correctie voor verschillen in baseline karakteristieken, bleek blootstelling aan sulfonylureas een verhoogde kans op sterfte op te leveren in vergelijking tot mensen die metformine kregen (adjusted HR: 1.580, 95%CI: 1.483-1.684). Vergelijkbare toenames van het risico werden gezien in twee aanvullende sensitiviteitsanalyses.
 
Patiënten die sulfonylurea monotherapie krijgen hebben een hoger risico dan patiënten die metformine krijgen voorgeschreven. Hoewel deze observationele studie niet corrigeerde voor eventuele confounding op basis van indicatie, laten deze resultaten zien dat voorkeursbehandeling met sulfonylureas moet worden heroverwogen.

 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: