Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Goede LDL-c reductie met PCSK9-antilichaam in fase III studie

Nieuws - 17 okt. 2013


De fase III ODYSSEY MONO studie die alirocumab monotherapie onderzocht, heeft het primaire effectiviteiteindpunt behaald, zo meldden Sanofi en Regeneron Pharmaceuticals op 16 oktober. Alirocumab is een experimenteel antilichaam gericht tegen PCSK9. Het primaire effectiviteiteindpunt van gemiddelde LDL-c reductie vanaf baseline tot op 24 weken was significant groter in patiënten die waren gerandomiseerd naar alirocumab, in vergelijking tot patiënten die waren gerandomiseerd naar ezetimibe (42.7% vs. 156%, P<0.0001).
 
ODYSSEY MONO was een gerandomiseerde, dubbelblinde, actieve-gecontroleerde, parallelgroep studie (n=103) die de effectiviteit en veiligheid van alirocumab evalueerde gedurende 24 weken, in patiënten met primaire hypercholesterolaemie en matig cardiovasculair risico. Patiënten werden gerandomiseerd naar monotherapie met ofwel ezetimibe 10 mg, of alirocumab. Alirocumab werd door patiënten zelf toegediend, met een dosering van 75 mg eens per twee weken, hetgeen werd verhoogd naar 150 mg in week 12 als LDL-c hoger was dan 70 mg/dL in week 8. Het merendeel van de patiënten bleef de initiële lage dosering van alirocumab 75 mg gebruiken. Zelftoediening werd subcutaan gedaan met een 1 mL auto-injector voor eenmalig gebruik.
 
78.4% van de patiënten op ezetimibe en 69.2% van de patiënten op alirocumab meldde behandelinggerelateerde bijwerkingen. Infecties werden het vaakst gezien (39.2% op ezetimibe vs. 42.3% op alirocumab), inclusief nasofaryngitis, influenza en infectie van de bovenste luchtwegen. Injectie-site reacties kwamen voor bij minder dan 2% van de patiënten in beide behandelgroepen. Spiergerelateerde bijwerkingen werden gedocumenteerd in 3.9% van de patiënten op ezetimibe en 3.8% van de patiënten die werden behandeld met alirocumab.
 
Drie jaar geleden lieten de eerste fase I studies zien dat het blokkeren van PCSK9 cholesterolniveaus zouden kunnen verlagen bij mensen. De ODYSSEY MONO studiedata zijn de eerste fase III data voor deze veelbelovende mogelijke nieuwe klasse van lipideverlagende middelen. Dit zijn de eerste resultaten van een uitgebreid ODYSSEY fase III programma, inclusief studies die alirocumab in combinatie met andere lipideverlagende therapieën onderzoeken.
 

Bron: persbericht Sanofi 16/10/2013

Deel deze pagina met collega's en vrienden: