Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Betere uitkomst na inspanningsgerelateerde, dan na niet-inspanningsgerelateerde hartstilstand

Literatuur - Berdowski et al., Eur Heart J 2013 - Eur Heart J. 2013 Oct 3


Exercise-related out-of-hospital cardiac arrest in the general population: incidence and prognosis.

 
Berdowski J, de Beus MF, Blom M, et al.
Eur Heart J. 2013 Oct 3. [Epub ahead of print]
 

Achtergrond

Ondanks de gunstige effecten van regelmatige lichaamsbeweging op cardiovasculaire aandoeningen, kan acute en met name intensieve inspanning het risico op een acute hartaandoening verhogen, tijdens en direct na de activiteit [1,2]. Over de incidentie en de prognose van inspanningsgerelateerde hartstilstand buiten het ziekenhuis (‘out-of-hospital cardiac arrest’: OHCA) in de populatie is weinig bekend [3].
Deze studie bepaalde de incidentie van inspanningsgerelateerde OHCA in de algemene bevolking en of deze zijn geassocieerd met een hogere overlevingskans dan niet-inspanningsgerelateerde OHCAs. De studie maakte gebruik van de prospectieve database van alle reanimatiepogingen in de provincie Noord-Holland, die wordt bijgehouden door de Amsterdam Resuscitation Studies (ARREST).
 

Belangrijkste resultaten

  • 143 (5.7%) van de 2524 OHCA gevallen waren inspanningsgerelateerd.
    Inspanningsgerelateerde OHCAs kwamen vaker voor in de openbare ruimte, hadden een hoger aandeel van omstander cardiopulmonaire reanimatie (CPR) en geautomatiseerde externe defibrillator (AED) gebruik, en hadden vaker een initieel ritme dat met schokken kon worden behandeld (ventriculaire fibrillatie of snelle ventriculaire tachycardie) dan niet-inspanningsgerelateerde OHCAs.
  • De incidentie van inspanningsgerelateerde OHCA was 2.1 per 100000 persoonsjaren (pj) en kwam vaker voor bij mannen dan bij vrouwen (4.0 vs. 0.3 per 100000 pj).
    De incidentie van niet-inspanningsgerelateerde OHCA was 25.5 per 100000 pj, en veel hoger in mannen dan in vrouwen (52.1 vs. 19.4 per 100000 pj).
    Inspanningsgerelateerde OHCA kwam minder vaak voor in patiënten jonger dan 35, dan in oudere mensen (0.3 vs. 3.0 per 100000 pj). Overleving van inspanningsgerelateerde hartstilstand was hoger bij mensen ouder dan 35 jaar, dan in jongere patiënten (47.8% vs. 14.3%, P=0.009).
  • 46.2% van de 143 mensen die een inspanningsgerelateerde OHCA kregen, overleefde deze, ten opzichte van 17.2% na niet-inspanningsgerelateerde OHCAs (OR: 4.12, 95%CI: 2.92-5.82, P<0.001). De associatie tussen lichaamsgerelateerde OHCA en overleving bleef statistisch significant in een multivariabel model dat corrigeerde voor leeftijd, geslacht, locatie, omstander getuigen, start CPR door de omstanders, AED gebruik, initieel ritme en nooddiensten responstijd (gecorrigeerde OR: 2.6, 95%CI: 1.23-5.54, P=0.01).
 

Conclusie

Deze studie toont aan dat de incidentie van inspanningsgerelateerde OHCA laag is, met name bij jonge mensen. Hij laat ook zien dat inspanningsgerelateerde OHCA een gunstiger uitkomst heeft dan niet-inspanningsgerelateerde hartstilstanden: 46% van de slachtoffers overleefden, ten opzichte van 17% in niet-inspanningsgerelateerde omstandigheden. Snelle start van CPR door omstanders met geburik van een AED is waarschijnlijk een belangrijke factor in het verbeteren van de uitkomst.
 

Referenties

1. Thompson PD, Franklin BA, Balady GJ, et al. Exercise and acute cardiovascular events placing the risks into
perspective: a scientific statement from the American Heart Association Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolismand the Council on Clinical Cardiology. Circulation 2007;115:2358–2368.
2. Corrado D, Basso C, Rizzoli G, et al. Does sports activity enhance the risk of sudden death in adolescents and young adults? J Am Coll Cardiol 2003;42: 1959–1963.
3. Marijon E, Tafflet M, Celermajer DS, et al. Sports-related sudden death in the general population. Circulation 2011;124:672–681.

 
Klik door naar dit artikel op Pubmed

Deel deze pagina met collega's en vrienden: