Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Dopamine of nesiritide verbetert nierfunctie niet bij acuut hartfalen

AHA 2013 - LBCT.3

Nieuws - 18 nov. 2013


Renal Optimization Strategies Evaluation in Acute Heart Failure (ROSE AHF) Trial

 
Gepresenteerd op het AHA congres 2013 door Dr. Horng Chen (MAYO Clinic, Rochester, MN, VS)
LBCT III - Medical and Surgical Approaches to Improving Heart Failure Outcomes
 

Achtergrond

Eerdere kleinschalige studies hebben gesuggereerd dat een lage dosis dopamine of nesiritide nierfunctie kan verbeteren en vloeistof overload kan verminderen door urineproductie te verhogen, bij patiënten die worden opgenomen voor acuut hartfalen. Adequate nierfunctie en urineproductie zijn belangrijk bij acuut hartfalen, omdat vloeistofretentie zorgt voor meer spanning op de bloedvaten en de hartfunctie. Veel hartfalenpatiënten ontwikkelen een vorm van nierdysfunctie op enig moment. Andersom neemt de prevalentie van hartfalen sterk toe met afnemende nierfunctie.
De Renal Optimization Strategies Evaluation in Acute Heart Failure (ROSE AHF) Trial was een gerandomiseerde studie om het effect van dopamine (2 µg/kg/min) en nesiritide (0.005 µg/kg/min)  met placebo te vergelijken, in 360 patiënten opgenomen met acuut hartfalen en met nierdysfunctie. De middelen werden gegeven in aanvulling op standaardzorg inclusief diuretica bij verhoogd urinevolume of verbeterde serumniveaus van cystatine-C.
 

Belangrijkste resultaten

  • Een lage dosis dopamine gaf geen significante verbetering van nierfunctie ten opzichte van behandeling met placebo (mbt decongestie, nierfunctie en symptoomverlichting-eindpunten).

  • Een lage dosis nesiritide gaf geen significante verbetering van nierfunctie ten opzichte van behandeling met placebo (mbt decongestie, nierfunctie en symptoomverlichting-eindpunten).

 

Conclusie

Dopamine en nesiritide, twee medicijnen die een verbeterde nierfunctie gaven in kleine studies, boden, in aanvulling op standaardzorg, geen voordeel voor patiënten met acuut hartfalen en nierdysfunctie in de grote ROSE AHF trial.
“Er was een suggestie van een effect in subgroepen patiënten,” zegt hoofdonderzoeker Chen. “Acuut hartfalenpatiënten zijn een heel diverse groep, met complicerende factoren op basis van bloeddruk en hartfunctie (ejectiefractie). Toekomstige studies moeten behandelingen evalueren in het licht van deze belangrijke subgroepen.” De noodzaak voor een behandeling die nierfunctie verbetert bij acuut hartfalen blijft bestaan.
 
Disclaimer
Onze berichtgeving van het AHA congres 2013 is volledig gebaseerd op de door de AHA beschikbaar gestelde informatie tijdens persconferenties en op de website.


Agenda • 20 november 2013, 18:45 uur, Dallas, Texas

AHA InterReview 2013

Op woensdagavond 20 november a.s. organiseert MSD BV in samenwerking met Benecke de AHA InterReview® 2013. Onder voorzitterschap van prof. dr. J.W. Jukema (cardioloog, LUMC Leiden) vatten vier vooraanstaande cardiologen de laatste ontwikkelingen in de klinische cardiologie op het AHA-Congres 2013 voor u samen.


Webcast • AHA, Dallas

Dopamine als diureticum bij AHF

AHA Journaal In bepaalde gevallen wordt dopamine als plasmiddel gegeven, hoewel het bewijs voor deze behandeling ontbreekt. Prof. Adriaan Voors (UMC Groningen) zag de ROSE-AHF en concludeert dat dopamine als diureticum achterwege mag worden gelaten.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: