Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Regelmatig noten eten geassocieerd met lagere sterfte

Literatuur - Bao et al. N Engl J Med. 2013 Nov 21 - N Engl J Med. 2013 Nov 21;369(21):2001-11


Association of nut consumption with total and cause-specific mortality.

 
Bao Y, Han J, Hu FB, et al.
N Engl J Med. 2013 Nov 21;369(21):2001-11. doi: 10.1056/NEJMoa1307352
 

Achtergrond

Noten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, vezels, vitaminen, mineralen en veel andere bio-actieve stoffen, zoals fenol antioxidanten en fytosterolen [1,2]. Op basis van observationele studies en klinische trials is gesuggereerd dat notenconsumptie gunstig kan zijn voor coronaire hartaandoeningen en intermediaire biomarkers zoals bloedcholesterol [3].
Een gerandomiseerde primaire preventiestudie in mensen met een hoog cardiovasculair (CV) risico liet recent een significante afname van ernstige CV events zien bij deelnemers die een Mediterraan dieet volgden, waarvan een van de componenten aanvulling met walnoten, hazelnoten of amandelen was, in vergelijking met een controledieet [4].
Notenconsumptie is ook geassocieerd met afnames van verschillende mediatoren van chronische ziekten, inclusief oxidatieve stress, inflammatie, viscerale adipositas, hyperglycaemie, insulineresistentie en endotheeldysfunctie, alsmede een verlaagd risico op type 2 diabetes mellitus, het metabole syndroom, colonkanker, hypertensie, galstenen, diverticulitis, en sterfte door inflammatoire aandoeningen.
Ondanks deze gunstige associaties, is weinig informatie beschikbaar over notenconsumptie in relatie tot totale mortaliteit. Deze studie onderzocht daarom het verband tussen notenconsumptie en totale of oorzaakspecifieke sterfte in twee grote onafhankelijk cohortstudies van verpleegsters en andere zorgprofessionals, die informatie boden over herhaalde dieetmetingen, uitgebreide informatie over confounders, met 30 jaar follow-up tijd. 27000 sterftes werden geobserveerd in het Nurses’ Health Study cohort (121700 vrouwen) en het Health Professionals Follow-up Study (HPFS) cohort (51529 mannen). Dieetinname werd gemeten met behulp van gevalideerde voedsel-frequentie vragenlijsten die elke 2 tot 4 jaar werden afgenomen.
 

Belangrijkste resultaten

  • Notenconsumptie was behoorlijk constant gedurende de follow-up periode. Ten opzichte van deelnemers die minder vaak noten aten, waren degenen die vaak noten aten slanker, rookten zij minder, deden ze vaker aan lichamelijke inspanning, en namen zij vaker multivitaminepreparaten. Ook aten ze meer fruit en groenten en dronken ze meer alcohol.
  • Gepoolde data van beide cohorten gaf multivariate hazard ratios (HRs) voor sterfte voor deelnemers die noten aten, ten opzichte van hen die geen noten aten, van 0.93 (95%CI: 0.90-0.96) voor notenconsumptie minder dan eens per week, HR: 0.89 (95%CI: 0.86-0.93), voor een keer per week, 0.87 (95%CI: 0.83-0.90) voor twee tot vier keer per week, HR: 0.85 (95%CI: 0.79-0.91) voor vijf of zes keer per week, en 0.80 (95%CI: 0.73-0.86) voor zeven keer of vaker (P<0.001 voor trend).
  • Notenconsumptie was omgekeerd geassocieerd met het risico op de meeste belangrijke doodsoorzaken, inclusief sterfte als gevolg van kanker (iedere notensoort, gepoolde data: HR: 0.91, 95%CI: 0.85-0.97), hartaandoenigen (iedere notensoort, gepoolde data: HR: 0.74, 95%CI: 0.68-0.81) en respiratoire aandoenigen (iedere notensoort, gepoolde data: HR: 0.81, 95%CI: 0.65-1.01).
  • De significante omgekeerde associaties bleven grotendeels onveranderd in sensitiviteitsanalyses die deelnemers uitsloten die ooit gerookt hadden of die een extreem hoog of laag BMI hadden, of deelnemers met diabetes, of wanneer gecorrigeerd werd voor verschillen in dieet.
  • Afzonderlijke analyses voor de consumptie van pindas vs. boomnoten (o.a. cashews, amandelen, walnoten) gaven vergelijkbare associaties met totale en oorzaakspecifieke sterfte. Notenconsumptie van twee keer of vaker vs. geen notenconsumptie gaf een multivariate-gecorrigeerde HR voor sterfte van 0.88 (95%CI: 0.84-0.93) voor pindas en 0.83 (95%CI: 0.79-0.88) voor boomnoten.
 

Conclusie

In twee grote prospectieve Amerikaanse cohorten, werden significante, dosisafhankelijke omgekeerde associaties gevonden tussen notenconsumptie en totale sterfte. Omgekeerde verbanden werden ook gezien voor specifieke belangrijke doodsoorzaken inclusief hartaandoeningen, kanker en respiratoire ziekte. Vergelijkbare resultaten werden gezien voor pindas en boomnoten.
 
Find this article on Pubmed
 

References

1. Kris-Etherton PM, Hu FB, Ros E, Sabaté J. The role of tree nuts and peanuts in the prevention of coronary heart disease: multiple potential mechanisms. J Nutr 2008;138:1746S-1751S.
2. González CA, Salas-Salvadó J. The potential of nuts in the prevention of cancer. Br J Nutr 2006;96:Suppl 2:S87-S94. [Erratum,Br J Nutr 2008;99:447-8.]
3. Sabaté J, Oda K, Ros E. Nut consumption and blood lipid levels: a pooled analysis of 25 intervention trials. Arch Intern Med 2010;170:821-7.
4. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med 2013;368:1279-90.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: