Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Cruciale fase voor renale denervatie

Nieuws - 27 jan. 2014

De eerste weken van 2014 brachten onverwachte ontwikkelingen op het gebied van renale denervatie, een nieuwe behandeloptie voor therapieresistente hypertensie waarin verschillende bedrijven flink hebben geïnvesteerd. Hieronder een overzicht van de recente ontwikkelingen. De verwachting is dat het slotakkoord zal klinken op het congres van de American College of Cardiology (ACC), dat van 29-31 maart wordt gehouden in Washington.

In december 2013 maakte St. Jude Medical bekend dat de EnligHTN IV studie met het EnligHTN-device werd stopgezet omdat het moeilijk bleek hiervoor geschikte patiënten te vinden. Op het moment is St. Jude bezig met het opstarten van de EnligHTNment studie, een nieuwe trial met een aangepast protocol waaraan naar verwachting 4000 patiënten zullen deelnemen.

Medtronic meldde in een persbericht van 9 januari dat de SYMPLICITY-HTN3 studie wel de veiligheid maar niet de effectiviteit van renale denervatie met behulp van het Symplicity-systeem kon aantonen. De SYMPLICITY was een goed opgezette, dubbelblinde, shamgecontroleerde en gerandomiseerde trial waarin de bloeddruk in het ziekenhuis werd gemeten. De data van de SYMPLICITY worden gepresenteerd tijdens de ACC.

De CEO van Boston Scientific meldde vervolgens dat zijn bedrijf de publicatie van de resultaten van de SYMPLICITY af wil wachten alvorens verder te gaan met het onderzoeksprogramma van Vessix, Bostons device voor renale denervatie.

Covidien kondigde in een persbericht van 21 januari aan geheel te stoppen met het investeren in renale denervatie. Dat betekent een ‘exit ’ voor het One Shot device en de RAPID II trial.

Bronnen:
 

Angioplasty.org, 12 december 2013: St. Jude Cancels EnligHTN IV U.S. Renal Denervation Trial Due to "Anticipated Recruitment Challenges"
 

Persbericht, 9 januari 2014: Medtronic Announces U.S. Renal Denervation Pivotal Trial Fails to Meet Primary Efficacy Endpoint While Meeting Primary Safety Endpoint
 

Firstwordmedtech.com, 17 januari 2014: Boston Scientific to pause renal denervation study, to assess Medtronic data
 

Persbericht, 21 januari 2014 : Covidien to Exit OneShot™ Renal Denervation Program

Deel deze pagina met collega's en vrienden: