Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Blootstelling aan rokende ouders geassocieerd met grotere carotis IMT op volwassen leeftijd

Literatuur - Gall et al. Eur Heart J. 2014 - Eur Heart J. 2014 Mar 4


Exposure to parental smoking in childhood or adolescence is associated with increased carotid intima-media thickness in young adults: evidence from the Cardiovascular Risk in Young Finns study and the Childhood Determinants of Adult Health Study


Gall S, Huynh QL, Magnussen CG, et al.,
Eur Heart J. 2014 Mar 4. [Epub ahead of print]
 

Achtergrond

Van passieve blootstelling aan sigarettenrook is aangetoond dat het vasculaire gezondheid beïnvloedt, inclusief verstoorde endotheelfunctie [1,2], arteriële stijfheid [3] en grotere arteriële intima media dikte (IMT) [2,4]. Rokende ouders blijken de belangrijkste bron van passieve rook.
Het is recentelijk aangetoond dat blootstelling aan rokende ouders tijdens de kindertijd of jeugd geassocieerd is met een lagere brachiale arterieflow-gemedieerde dilatatie (FMD) op volwassen leeftijd, onafhankelijk van of men zelf rookt en traditionele cardiovasculaire (CV) risicofactoren [5]. De huidige studie onderzocht de rol van blootstelling aan rokende ouders in de kindertijd of jeugd, op carotis IMT op volwassen leeftijd, gebruikmakend van het Cardiovascular Risk in Young Finns Study (YFS) cohort [6] en het Childhood Determinants of Adult Health (CDAH) cohort [7], met follow-up perioden van maximaal 25 jaar.
 

Belangrijkste resultaten

  • Blootstelling aan twee ouders die roken eerder in het leven was geassocieerd met een grotere carotis IMT op volwassen leeftijd in gepoolde analyses (gemiddelde carotis IMT: 0.653 vs. 0.637 zonder rokende ouders, P=0.001), en in cohort-specifieke analyses. Deze associatie bleef behouden na correctie voor confounders in de kindertijd en op volwassen leeftijd (0.652 vs. 0.637, P=0.003).
  • Het hebben van één rokende ouder was niet geassocieerd met een grotere carotis IMT op volwassen leeftijd in gepoolde analyses (gemiddelde carotis IMT: 0.638 met één rokende ouder, vs. 0.637 zonder rokende ouders, P=0.729).
  • Volwassen rookstatus veranderde de associatie niet tussen ouderlijk roken in de kindertijd en volwassen carotis IMT.
  • Grotere blootstelling aan rokende ouders (op basis van het aantal rokers) was geassocieerd met een significant grotere carotis IMT op volwassen leeftijd, in beide cohorten. Deze associatie was grotendeels ongevoelig voor correctie voor leeftijd en geslacht, sociodemografische en gezondheidsfactoren bij baseline en na follow-up, en CV risicofactoren bij follow-up.
 

Conclusie

Twee onafhankelijke cohorten laten zien dat volwassenen die in de kindertijd of jeugd zijn blootgesteld aan twee ouders die roken, een grotere carotis IMT hadden dan degenen met maar één of geen rokende ouder. Dit effect wat grotendeels onafhankelijk van CV risicofactoren, hetgeen wijst op een irreversibele impact van rookblootstelling op arteriële gezondheid later in het leven. Gezien dit langetermijneffect van blootstelling aan sigarettenrook op endotheelfunctie later in het leven, is het verminderen van de blootstelling van jongeren aan rook een prioriteit in de publieke gezondheidszorg.
 
Klik door naar dit artikel op Pubmed
 

Referenties

1. Kallio K, Jokinen E, Raitakari OT, et al. Tobacco smoke exposure is associated with attenuated endothelial function in 11-year-old healthy children. Circulation 2007;115: 3205 – 3212.
2. KallioK, Jokinen E, Saarinen M,et al. Arterial intima-media thickness, endothelial function, and apolipoproteins in adolescents frequently exposed to tobacco smoke. Circ Cardiovasc Qual Outcomes 2010;3:196–203.
3. Kallio K, Jokinen E, Hamalainen M, et al. Decreased aortic elasticity in healthy 11-year-old children exposed to tobacco smoke. Pediatrics 2009;123:e267 – e273.
4. Geerts CC, Bots ML, van der Ent CK, et al. Parental smoking and vascular damage in their 5-year-old children. Pediatrics 2012;129:45–54.
5. Juonala M, Magnussen CG, Venn A, et al. Parental smoking in childhood and brachial artery flow-mediated dilatation in young adults: the Cardiovascular Risk in Young Finns study and the Childhood Determinants of Adult Health study. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2012;32:1024 – 1031.
6. Raitakari OT, Juonala M, Ronnemaa T, et al. Cohort profile: the Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Int J Epidemiol 2008;37: 1220 – 1226.
7. Magnussen CG, Raitakari OT, Thomson R, et al. Utility of currently recommended pediatric dyslipidemia classifications in predicting dyslipidemia in adulthood: evi- dence from the Childhood Determinants of Adult Health (CDAH) study, Cardio- vascular Risk in Young Finns Study, and Bogalusa Heart Study. Circulation 2008; 117:32 – 42.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: