Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Perioperatieve aspirine bij niet-cardiale chirurgie voorkomt sterfte of MI niet

ACC 2014

Nieuws - 31 mrt. 2014

 

PeriOperative ISchemic Evaluation-2 Trial (POISE-2)

Gepresenteerd op de ACC 2014 Scientific Sessions door: PJ Devereaux
 
A Large, International, Placebo-controlled, Factorial Trial to Assess the Impact of Clonidine and Acetyl-salicylic Acid (ASA) in Patients Undergoing Noncardiac Surgery Who Are at Risk of a Perioperative Cardiovascular Event
 

Achtergrond

Ernstige hartproblemen tijdens of na niet-cardiale grote chirurgische ingrepen komen vaak voor. Slechts weinig behandelingen zijn getest om hartproblemen rondom chirurgische ingrepen te voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat lage doseringen van acetylsalicylzuur (ASA) en clonidine, samen of alleen toegediend, hartproblemen kunnen voorkomen wanneer ze kort voor en na grote chirurgische ingrepen worden gegeven.
De POISE-2 studie is een grote internationale studie die onderzoekt of ASA en clonidine hartaanvallen en sterfte door hartaandoeningen rondom operaties kunnen voorkomen. Patiënten werden gerandomiseerd naar perioperatief aspirine (n=4998) vs. placebo (n=5012). Patiënten kregen 200 mg aspirine net voor de operatie. Bij degenen die eerder geen aspirine slikten werd het 30 dagen gegeven na de operatie (initiatiestratum). Bij degenen die eerder wel aspirine namen, werd een week voor de operatie met aspirine gestopt, en een week gecontinueerd na de operatie, waarna de gebruikelijke aspirinebehandeling werd voortgezet (continuatiestratum).
 

Belangrijkste resultaten

  • Het primaire eindpunt van sterfte of myocardinfarct (MI) kwam voor in 7.0% in de aspirinegroep en in 7.1% in de placebogroep (P=0.92). Resultaten waren vergelijkbaar tussen het initiatie- en continuatiestratum).
  • De frequentie van sterfte, MI of beroerte kwam was hetzelfde in de aspirine- en placebogroep. Hetzelfde gold voor de frequentie van sterfte, MI, revascularisatie of VTE.
  • Aspirine was geassocieerd met meer ernstige bloedingen (4.6% vs. 3.7%, HR: 1.23 (1.01-1.49), P=0.04).
  • Multivariabele regressie-analyse wees uit dat levensbedreigende of ernstige bloeding een onafhankelijke voorspeller waren voor perioperatief MI (HR: 1.82, 95%CI: 1.40-2.36, P<0.001). 

Conclusie

Perioperatief gebruik van aspirine voorkomt sterfte of MI niet bij patiënten die niet-cardiale operaties moeten ondergaan. Ook secundaire eindpunten werden in gelijke mate gezien in de aspirine- en placebogroep. Aspirine was geassocieerd met een significante overmaat aan ernstige bloedingen.

 

Webcast • 1-4-2014, ACC 2014, Freek Verheugt

Twee studies met gevolgen voor de praktijk: POISE-2 en HEAT-PPCI

ACC 2014  De Late Breaking Clinical Trials op maandag brachten daarentegen twee belangrijke studies die waarschijnlijk wel gevolgen gaan hebben voor de klinische praktijk: de POISE-2 (aspirine bij niet cardiale chirurgie) en de HEAT-PPCI (bivalirudine versus heparine bij primaire PCI). Prof. Freek Verheugt (Amsterdam) legt uit wat er aan de hand is.


Het ACC Journaal wordt mede mogelijk gemaakt door MSD

Deel deze pagina met collega's en vrienden: