Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Dieet rijk aan peulvruchten verlaagt LDL-cholesterol

Literatuur - Ha V et al., CMAJ. 2014 - CMAJ. 2014 Apr 7

 

Effect of dietary pulse intake on established therapeutic lipid targets for cardiovascular risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

 
Ha V, Sievenpiper JL, de Souza RJ et al.
CMAJ. 2014 Apr 7
 

Achtergrond

Dieet- en leefstijlaanpassingen zijn essentieel in de preventie en management van hart- en vaatziekten. Van niet-oliehoudende peulvruchten, zoals bonen, kikkererwten, linzen en erwten, wordt gedacht dat ze bijdragen aan het verlagen van het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Observationele studies hebben aangetoond dat het eten van peulvruchten geassocieerd is met een daling van hart- en vaatziekten [1]. Kleine studies hebben ook een verbetering van LDL-c niveaus laten zien [2-4].
Hoewel veel richtlijnen voor de preventie van chronische aandoeningen consumptie van peulvruchten aanmoedigen als onderdeel van een gezonde leefstijl, gaan ze niet specifiek in op de lipidenverlagende voordelen of de voordelen ten aanzien van het verlagen van CV risico. Dislipidemie richtlijnen spreken niet expliciet over consumptie van peulvruchten [5,6].
Dit is een systemische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCTs) naar het effect van inname van peulvruchten middels het dieet op bekende lipidendoelstellingen voor CV risicoreductie. 26 RCTs werden geïncludeerd in de analyses, met data van 1037 hyperlipidemische patiënten of patiënten met een normaal lipidenprofiel. Verschillende methoden van het verhogen van de dieetinname van peulvruchten werden toegepast in de studies.
 

Belangrijkste resultaten

  • Gastrointestinale symptomen werden gemeld, maar de meeste studies gaven aan dat de symptomen verbeterden gedurende de peulvruchteninterventie.
  • Interventiediëten verlaagden LDL-c significant, ten opzichte van controlediëten (gemiddeld verschil: -0.17 mmol/L, 95%CI: -0.25 to 0.09). Interstudie heterogeniteit was echter aanzienlijk (I2=80%).
  • Een post-hoc subgroup analyse naar geslacht toonde een trend zien dat studies met meer mannen dan vrouwen een grotere daling van LDL-c lieten zien dan studies waarin de meerderheid vrouw was (dit verminderde de heterogeniteit naar 53%; andere subgroepanalyses boden weinig verklaring voor de bron van de heterogeniteit).
  • Er werd geen significant effect gezien van inname van peulvruchten gezien op niveaus van apolipoproteïne B en non-HDL-niveaus.

Conclusies

Deze meta-analyse suggereert dat consumptie van peulvruchten (mediane dosis 130 g/d; dagelijks ongeveer 1 portie) LDL-c niveaus verlaagt met 0.17 mmol/L, gedurende een mediane follow-up periode van 6 weken. Niveaus van apolipiproteïne B en non-HDL waren niet significant beïnvloed, hoewel maar weinig studies deze waarden meldden.
Omdat de meeste geïncludeerde studies van lage methodologische kwaliteit waren, moet het effect van peulvruchten in het dieet worden bevestigd in langere, beter ontworpen studies, die ook apolipoproteïne en non-HDL moeten meten.
 
Klik door naar dit artikel op  Pubmed
 

Referenties

1. Bazzano LA, He J, Ogden LG, et al. Legume consumption and risk of coronary heart disease in US men and women: NHANES I epidemiologic follow-up study. Arch Intern Med 2001;161: 2573-8.
2. Abete I, Parra D, Martinez JA. Legume-, fish-, or high-protein-based hypocaloric diets: effects on weight loss and mitochondrial oxidation in obese men. J Med Food 2009;12:100-8.
3. Duane WC. Effects of legume consumption on serum cholesterol, biliary lipids, and sterol metabolism in humans. J Lipid Res 1997; 38:1120-8.
4. Hermsdorff HH, Zulet MA, Abete I, et al. A legume-based hypocaloric diet reduces  proinflammatory status and improves metabolic features in overweight/obese subjects. Eur J Nutr 2011; 50:61-9.
5. National Cholesterol Education Program Expert Panel on Detection E. Third report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation 2002;106:3143-421.
6. Anderson TJ, Gregoire J, Hegele RA, et al. 2012 update of the Canadian Cardiovascular Society guidelines for the diagnosis and treatment of dyslipidemia for the prevention of cardiovascular disease in the adult. Can J Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: