Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

FDA: geen aspirine als primaire preventie van myocardinfarct en beroerte

Nieuws - 6 mei 2014

 
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft aangekondigd dat aspirine niet gebruikt moet worden voor primaire preventie van een hartaanval of beroerte. De FDA heeft alle beschikbare data beoordeeld en concludeert dat de bewijzen zijn gebruik in primaire preventie niet ondersteunen. Serieuze risico’s worden geassocieerd met het gebruik van aspirine, zoals een verhoogd risico op gastrointestinale bloedingen en intracraniële bloedingen, in situaties waarin het voordeel van aspirine als primaire preventie niet is vastgesteld.
 
Het gebruik van aspirine voor secundaire preventie in patiënten met cardiovasculaire aandoeningen en in mensen die al een myocardinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, wordt daarentegen wel ondersteund door het beschikbare bewijs. In deze patiënten zijn de voordelen van aspirine groter dan het risico op bloeding.
 
De FDA zal resultaten van nog lopende onderzoeken blijven evalueren. De FDA gaf deze informatie nu vrij, omdat het recentelijk een aanvraag van BAYER HealthCare heeft afgewezen, waarin werd gevraagd een primaire preventie-indicatie voor aspirine goed te keuren. De FDA heeft resultaten van recente klinische studies afgewacht, die aspirine als primaire preventie evalueerden in patiënten met diabetes en perifeer vaatlijden, en die geen significant voordeel lieten zien voor primaire preventie.
 
Bron
FDA Consumenten Informatie 2 mei 2014
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: