Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fysieke activiteit in kindertijd gunstig voor arteriële gezondheid in volwassenen

Literatuur - Pälve KS et al., J Am Heart Assoc. 2014 - J Am Heart Assoc. 2014 Apr 22;3(2):e000594

 

Association of physical activity in childhood and early adulthood with carotid artery elasticity 21 years later: the cardiovascular risk in Young Finns Study

 
Pälve KS, Pahkala K, Magnussen CG, et al.
J Am Heart Assoc. 2014 Apr 22;3(2):e000594. doi: 10.1161/JAHA.113.000594
 

Achtergrond

Een verminderde arteriële elasticiteit, hetgeen ontwikkelt met de leeftijd, is een risicofactor voor diverse cardiovasculaire uitkomsten zoals hypertensie, atherosclerose en coronaire hartziekte. Het is aangetoond dat een hoog niveau van gebruikelijke fysieke activiteit geassocieerd is met een verhoogde arteriële elasticiteit in oudere volwassenen [1-3]. Het effect van fysieke activiteit in kinderen en jongvolwassenen op toekomstige vasculaire gezondheid is minder duidelijk.
Gebruikelijke fysieke activiteit in volwassene is geassocieerd met verhoogde insulinegevoeligheid, een gunstiger lipidenprofiel, lagere prevalentie van het metabool syndroom, en lagere bloeddruk en minder risico om hypertensie te ontwikkelen. Deze aspecten kunnen de arteriewandstructuur en –functie gunstig beïnvloeden [4-6].
Deze studie onderzocht het effect van fysieke activiteit in kinderen en jongvolwassenen op carotis arterie-elasticiteit 21 jaar later. Gegevens van meer dan 2000 individuen van de prospectieve Cardiovascular Risk in Young Finns Study werden gebruikt.
Ultrasound en gelijktijdige brachiale bloeddrukmetingen werden gebruikt om diverse maten voor arteriële elasticiteit te berekenen: carotis arterie distensibiliteit (Cdist [%/10 mm Hg]), Young’s elastische modulus (YEM [kPa]), en stijfheid index [SI]). Hogere niveaus van YEM en SI weerspiegelen verminderde arteriële elasticiteit, terwijl een hogere Cdist waarde betere elasticiteit weergeeft.
 

Belangrijkste resultaten

  • In 9- tot 15- jarige jongens was fysieke activiteit significant en positief geassocieerd met volwassen Cdist, en omgekeerd met volwassen YEM en SI. Multivariate analyses toonden aan dat fysieke activiteit een significante determinant van volwassen Cdist, YEM en SI bleef na correctie voor covariabelen.
    In meisjes van dezelfde leeftijd werd geen significant verband gevonden tussen fysieke activiteit en carotis arteriematen voor elasticiteit op volwassen leeftijd.
  • In jongvolwassenen (18-24 jaar) was fysiek activiteit direct geassocieerd met toekomstige Cdist en omgekeerd met YEM en SI. Fysieke activiteit in jongvolwassenen bleek een significante determinant van arteriële elasticiteit 21 jaar later.
  • Er werden geen significante verbanden gevonden tussen fysieke activiteit en elasticiteits na 15 jaar, in beide leeftijdsgroepen.
  • In 9- tot 15- jarige jongens en meisjes en 18- tot 24- jaar oude jongvolwassenen, werden geen associaties gevonden tussen fysieke activiteit en carotis intima media dikte.  

Download palve jaha 2014 CVGK.pptx

Conclusie

Deze gegevens laten zien dat fysieke activiteit in kinderen en jongvolwassenen onafhankelijk geassocieerd is met verhoogde arteriële elasticiteit in de carotis op een leeftijd van 30-45, hetgeen arteriële gezondheid weerspiegelt. Er werd geen verband gezien tussen lichamelijke activiteit op jonge leeftijd en carotis intima media dikte op volwassen leeftijd. Deze studie onderschrijft het mogelijke belang van het vroeg fysiek actief zijn, al in de kindertijd, om maximale cardiovasculaire gezondheid te bereiken.
 
Klik door naar dit artikel op  Pubmed
 

Referenties

1. Moreau KL, Donato AJ, Seals DR et al. Regular exercise, hormone replacement therapy and the age-related decline in carotid arterial compliance in healthy women. Cardiovasc Res. 2003;57:861–868.
2. Nualnim N, Barnes JN, Tarumi T, et al. Comparison of central artery elasticity in swimmers, runners, and the sedentary. Am J Cardiol.2011;107:783–787.
3. Gando Y, Yamamoto K, Murakami H, et al. Longer time spent in light physical activity is associated with reduced arterial stiffness in older adults. Hypertension. 2010;56:540–546.
4. Koivistoinen T, Hutri-K€ah€onen N, Juonala M, et al. Metabolic syndrome in childhood and
increased arterial stiffness in adulthood: the Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Ann Med. 2011;43:312–319.
5. Mattsson N, Magnussen CG, R€onnemaa T, et al. Metabolic syndrome and carotid intima-media thickness in young adults: roles of apolipoprotein B, apolipoprotein A-I, C-reactive protein, and secretory phospholipase A2: the Cardiovascular Risk in Young Finns study. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2010;30:1861–1866.
6. Juonala M, Viikari JS, K€ah€onen M, et al. Life-time risk factors and progression of carotid atherosclerosis in young adults: the Cardiovascular Risk in Young Finns study. Eur Heart J. 2010;31:1745–1751.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: