Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Urinetest kan veneuze trombo-embolie detecteren

Nieuws - 20 mei 2014

 
Een simpele urinetest is ontwikkeld die de aanwezigheid van veneuze trombo-embolie (VTE) kan aantonen. Deze test evalueert niveaus van fibrinopeptide B (FPB), een klein peptide dat vrijkomt wanneer trombose vormt en dat via de urine wordt uitgescheiden.
 
De onderzoekers hadden eerder een pilotstudie uitgevoerd die suggereerde dat FPB niveaus gebruikt zouden kunnen worden als screening tool voor VTE in patiënten met een risico op bloedstolsels. Op basis van deze bevindingen werd de huidige studie opgezet.
 
Het voordeel van een urine FPB test is dat er geen bloed afgenomen hoeft te worden. Bovendien kan het nauwkeuriger resultaten geven dan de D-dimeer test. D-dimeer is pas in het bloed aanwezig nadat een stolsel is afgebroken. FPB weerspiegelt voortdurende stollingsactiviteit, dus de FPB test heeft de potentie van grotere specificiteit.
 
De onderzoekers gebruikten opgeslagen urinemonsters die waren afgenomen van 344 patiënten die deelnamen aan de Pulmonary Embolism Diagnosis Study (PEDS), een multicenter studie van 1417 patiënten waarvan gedacht werd dat zij waarschijnlijk een acute longembolie zouden krijgen. In alle urinemonsters werd de FPB concentratie gemeten en werd de sensitiviteit en specificiteit van de test bepaald, bij verschillende afkapwaarden ten aanzien van de mogelijkheid om de aanwezigheid van VTE te voorspellen.
Bij concentraties van 2.5 ng/ml liet urine FPB een sensitiviteit vergelijkbaar met eerdere gepubliceerde waarden voor plasma latex en volbloed D-dimeer zien, maar met grotere specificiteit.
 
De auteurs concluderen dat ‘deze resultaten aantonen dat urine FPB testen een nuttige aanvulling kunnen zijn op de huidige biomarkers zoals D-dimeer, om de aanwezigheid en activiteit van VTE te meten.’

Het patent voor de urine fibrinopeptide B test is in handen van de University of California Board of Regents. De onderzoekers hebben plannen om een urine dipstick te ontwikkelen om FPB te testen, die snel en gemakkelijk kan worden toegepast. De resultaten van deze studie werden gepresenteerd op het internationale congres van de American Thoracic Society.
 

Bron

EurekAlert
Fernandes TM, De Santis D, Chiles PG et al. Urine Fibrinopeptide B As A Screening Test For Acute Pulmonary Embolism. American Thoracic Society's 2014 International Conference Abstract 53841


 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: