Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Obesitas zal blijven toenemen in de meeste Europese landen

Nieuws - 21 mei 2014

 
Statistische modellen voorspellen dat de prevalentie van obesitas en overgewicht tot 2030 blijven stijgen in bijna alle Europese landen, maar in verschillende mate.
 
Deze studie, door onderzoekers van onder andere de WHO Regional Office voor Europa, werd gepresenteerd op het EuroPRevent congres in Amsterdam. Het was een statistische modelleringstudie die alle beschikbare gegevens gebruikte over body mass index (BMI) en obesitas/overgewicht trends in alle 53 landen van de WHO Euroregio landen. Dergelijke modellering, zeggen de auteurs, ‘maakt het mogelijk om obesitastendensen te voorspellen, wat schattingen oplevert van de dynamische epidemiologie van de ziekte’. Definities werden gebaseerd op de standaard afkapwaarden van de WHO – gezond gewicht (BMI ≤24.99 kg/m²), overgewicht en obesitas gecombineerd (BMI ≥25 kg/m²) en obesitas (≥30 kg/m²).
 
Naar verwachting stijgt in bijna alle landen het aandeel mannen met overgewicht en obesitas tussen 2010 en 2030, om 75% te bereiken in het Verenigd Koninkrijk, 80% in Tsjechië, Spanje en Polen, en 90% in Ierland; het hoogste berekende niveau. Het laagste verwachte niveau van overgewicht en obesitas werd gezien in België (44%) en Nederland (47%). Vergelijkbare tendensen in overgewicht en obesitas werden gezien in vrouwen, waarbij Ierland weer het grootste deel liet zien (84%).
Evenzo was het verwachte aandeel van obesitas in mannen hoog in Ierland (58%), Griekenland (40%), Tsjechië (38%) en het Verenigd Koninkrijk (35%). De laagste prevalentie van obesitas onder mannen wordt verwacht in Roemenië.
 
Bovendien tonen de gegevens geen aanwijzingen in de richting van een plateau in de volwassen obesitasprevalentie in Europe. Dr. Laura Webber van het UK Health Forum in Londen, die de studie presenteerde, concludeerde: “Onze studie toont een zorgwekkend beeld van toenemende obesitas in Europa. Beleid om deze tendens om te keren zijn hard nodig.” Het moet worden opgemerkt, dat gezien de matige beschikbaarheid van gegevens in vele landen, deze resultaten mogelijk zelfs een onderschatting zijn.
 
Als mogelijk verklaring voor de variatie in de verwachte obesitasprevalentie tussen de landen merken de onderzoekers het mogelijk effect van ‘economische positionering’ en ‘markttype’ op. “Het Verenigd Koningkrijk en Ierland, waar obesitasprevalentie tot de hoogsten behoort, hebben een ongereguleerde liberale markteconomie, vergelijkbaar met de Verenigde Staten, waar de collectieve acties van grote multinational levensmiddelenbedrijven om winst te maximaliseren overconsumptie in de hand werken,” schrijven zij. “Nederland, Duitsland, België, Zweden, Denemarken, Finland en Oostenrijk hebben meer gereguleerde markteconomieën.” Obesitas is, echter, een multifactoriële aandoening.

Ten aanzien van de implicaties voor de publieke gezondheid, zegt Dr. Webber: “Gezien de complexiteit van obesitas, heeft de Verenigde Naties opgeroepen tot een totale-gemeenschap-benadering om obesitas en gerelateerde aandoeningen te voorkomen. Beleid dat obesitas vermindert is nodig om vroegtijdige sterfte te vermijden en om de economische last op al overbelaste gezondheidssystemen te voorkomen. De WHO heeft strategieën opgesteld die beogen om landen te gidsen richting het verminderen van obesitas, door promotie van fysieke activiteit en gezonde diëten.”
 

Bron

Webber L, Divajeval D, Marsh T, et al. The European obese model: the shape of things to come. Abstract at EuroPRevent 2014

Deel deze pagina met collega's en vrienden: