Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

SGLT2 remmer empagliflozin krijgt Europese goedkeuring

Nieuws - 27 mei 2014

 
De Europese Commissie heeft authorisatie voor marketing gegeven voor de sodium glucose cotransporter 2 (SGLT2) remmer empagliflozin (Boehringer Ingelheim en Eli Lilly and Company).  Empagliflozin is goedgekeurd voor de behandeling van type 2 diabetes (T2D) om glycaemische controle te verbeteren in volwassenen.
 
Empagliflozin 10 en 25 mg eenmaal daags in tabletvorm zijn goedgekeurd voor gebruik wanneer dieetaanpassingen en lichaamsbeweging alleen niet voldoende glycaemische controle bieden. Empagliflozin alleen kan worden gebruikt als metformine niet verdragen wordt. Verder kan empagliflozin in combinatie met andere glucoseverlagende middelen, waaronder insuline, worden gebruikt wanneer onvoldoende glucose controle wordt bereikt.
 
SGLT2 zijn eiwitten belangrijk in de rol van de nier in het filteren van bloedsuiker. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de reabsorptie van glucose terug het bloed in. Mensen met T2D brengen SGLT2 extra veel tot expressie, waardoor bloedglucoseniveaus stijgen. Empagliflozin vermindert reabsorbtie van glucose door de nier terug in de bloedbaan, waardoor glucose via de urine wordt uitgescheiden. SGLT2 remmers zoals empagliflozin werken onafhankelijk van beta-celfunctie en het insulinemetabolisme.
 
Meer dan 13000 patiënten participeerden in het fase III klinisch programma van empagliflozin. 10 en 25 mg leverden een significante daling van de bloedglucose, ten opzichte van baselinewaarden. De beide doseringen lieten ook klinisch relevante afname van lichaamsgewicht en bloeddruk zien.
Bij gebruik van empagliflozin als monotherapie hadden de meeste volwassenen geen bijwerkingen als gewichtstoename, hypoglycaemie en gastrointestinale problemen. Wel kwamen genitale infecties, urineweginfecties en verhoogde mictie voor.
 
Boehringer Ingelheim en Lilly Diabetes hebben hun krachten verenigd om middelen voor de behandeling van type 2 diabetes te ontwikkeld. Empagliflozin is het derde product uit deze samenwerking dat in Europa wordt goedgekeurd.
 

Bron

Persbericht Boehringer Ingelheim 23.05.14

Deel deze pagina met collega's en vrienden: