Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hoge intensiteit statine vermindert atheromavolume in patiënten met acute STEMI

ESC - Barcelona, 2014

Nieuws - 2 sep. 2014

 

Effect of high-intensity statin therapy on atherosclerosis in patients with ST-elevation myocardial infarction: Results of the prospective, longitudinal intravascular ultrasound follow-up study

Gepresenteerd op het ESC Congres 2014 door: Lorenz RABER (Bern, CH)
 

Achtergrond

Statines kunnen het aantal CV events drastisch verminderen en in IVUS studies is aangetoond dat hoge intensiteit statinebehandeling tot atheromaregressie kan leiden bij patiënten met stabiele coronair arterielijden. In eerdere IVUS regressiestudies werden geen patiënten met acute STEMI geïncludeerd, ondanks hun hoge risico op recidief events en de hoge frequentie kwetsbare plaques; vaak niet alleen in het culpritvat. Het fenotype van de plaque heeft gevolgen voor het optreden van toekomstige events, daarom is het nuttig veranderingen in de samenstelling van de plaque te bestuderen in respons op hoge intensiteit statinebehandeling.
De IBIS 4 studie testte de hypothese dat regressie van coronaire atherosclerose kan worden bereikt in proximale segmenten  van niet-infarctgerelateerde arteriën met de hoogste dosis rosuvastatine (dagelijks 40 mg), binnen 13 maanden in STEMI patiënten. Ook werd getest of een daling van radiofrequentie (RF)-gedefinieerde necrotische kern en ‘thin cap fibroatheromas’ (TCFA) kon worden bewerkstelligd. Met dit doel kregen 103 acute STEMI patiënten uit de COMFORTABLE AMI studie, bij wie het infarctgerelateerde vat was behandeld, rosuvastatine 20 mg gedurende 2 weken, gevolgd door 13 maanden rosuvastatine 40 mg.
 

Belangrijkste resultaten

  • Na 13 maanden werd  met IVUS een daling van het atheromavolume van 0.9% (95%CI: -1.56 tot -0.25, P=0.007) gezien (van 43.95+9.66% naar 43.02+9.82%).
  • Met RF werd geen significante verandering van percentage necrotische kern gedetecteerd na 13 maanden (21.13+7.43% bij baseline en 21.02+7.04% na 13 maanden, verandering: -0.05%, 95%CI: -1.05 tot 0.96, P=0.93).
  • Na 13 maanden waren de proporties van plaques met necrotische kern en verschillende plaque fenotypes niet veranderd. 

Conclusie

Deze IBIS 4 studie liet zien dat de proximale segmenten van niet-infarctgerelateerde arteriën van STEMI patiënten een hoge atherosclerotische plaqueload hebben, waarbij de meerderheid van de laesies TCFA betreft. Behandeling met hoge intensiteit statines gedurende 13 maanden was ook in patiënten met acute STEMI geassocieerd met significant minder atherosclerosis (atheromavolume). Deze behandeling veranderde echter niet de proporties van plaque fenotypes.
In de discussie tijdens de persconferentie werd opgemerkt dat er mogelijk andere manieren zijn om het fenotype van plaques te karakteriseren, en dat andere methoden wellicht wel veranderingen aan het licht hadden gebracht, aangezien het atheromavolume wel verminderde. Mogelijk zijn meer geavanceerde technieken nodig om veranderingen te zien. Gunstig aan deze behandeling is dat atherosclerose niet toenam, dus rosuvastatine lijkt het atherogene proces af te remmen.
 
- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC congres verstrekte informatie –
 
Dit artikel wordt vandaag gepubliceerd in het Eur. Heart J.
 
 
Het ESC Journaal 2014 is mede mogelijk gemaakt door een unrestricted educational grant van MSD.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: