Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Positief resultaat met antidotum voor Factor Xa remmer

Nieuws - 6 okt. 2014

 
De eerste fase 3 studie van andexanat alfa, een mogelijk universeel Factor Xa-remmer antidotum heeft de primaire en secundaire eindpunten behaald. Top-line effectiviteitsdata van de eerste van twee ANNEXA-A (Andexanet Alfa a Novel Antidote to the Anticoagulant Effects of fXA Inhibitors – Apixaban) studies liet zien dat een intraveneuze (IV) bolus van andexanet alfa direct en significant de antistollingsactiviteit teniet deed van de directe Factor Xa remmer apixaban.
 
In de eerste ANNEXA-A studie, kregen 33 oudere gezonde vrijwilligers apixaban 5 mg tweemaal daags gedurende vier dagen en werden daarna gerandomiseerd in een 3:1-ratio, naar andexanet alfa toegediend als 400 mg IV bolus of naar placebo. Effectiviteit wordt geëvalueerd middels biomarker eindpunten, inclusief anti-factor Xa niveaus als primaire eindpunt. Secundaire eindpunten omvatten niveaus van plasma ongebonden (vrije fractie) van apixaban en trombinevorming. De resultaten laten zien dat andexanet alfa direct en significant de antistollingsactiviteit teniet deed van apixaban. Andexanet alfa werd goed verdragen zonder dat ernstige bijwerkingen werden gemeld.
 
In de tweede ANNEXA-A studie zullen 32 gezonde vrijwilligers apixaban 5 mg tweemaal daags krijgen gedurende vier dagen en dan gerandomiseerd worden in een 3:1-ratio naar andexanet alfa toegediend als 400 mg IV bolus, gevolgd door een continue infuus van 4 mg/min gedurende 120 minuten, of naar placebo. Deze resultaten worden vroeg in 2015 verwacht.
 
“Factor Xa remmers hebben aangetoond dat zij een veiligheidsvoordeel hebben ten opzichte van oudere antistollingsmiddelen, maar het aantal patiënten op deze nieuwe middelen die in het ziekenhuis worden opgenomen met een ernstige bloeding is groeiende, gezien de bredere inzet van deze middelen. Om tegemoet te komen aan deze belangrijke behoefte, is ons doel om andexanet alfa zo snel mogelijk op de markt te brengen onder de FDA ‘breakthrough’ aanmerking, “ aldus William Lis, Chief executive officer van Portola Pharmaceuticals.
 
“Deze statistisch zeer significante fase 3 ANNEXA-A data tonen aan dat andexanet alfa de potentie heeft om het eerste goedgekeurde middel te zijn als universeel Factor Xa remmer antidotum. We anticiperen om eind 2015 een Biologics Licence Aanvraag te doen bij de FDA voor Versnelde Goedkeuring," ”egt John T. Curnutte M.D., Ph.D., executive vice president van research and development bij Portola. “We verwachten dit en volgend jaar aanvullende gegevens te rapporteren met andere Factor Xa remmers, inclusief rivaroxaban, edoxaban betrixaban en enoxaprine.”
 
Gedetailleerde gegevens zullen worden gepresenteerd tijdens de “Clinical Science: Special Reports” sessie tijdens de American Heart Association 2014 Scientific Sessions op maandag 17 november 2014.
 
Bron
Persbericht Portola Pharmaceuticals 1 oktober

Deel deze pagina met collega's en vrienden: