Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

AHA vat richtlijnen samen over management CVD risicofactoren bij jonge diabeten

Nieuws - 21 okt. 2014

 
De American Heart Association heeft een wetenschappelijk statement uitgegeven over management van risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen (CVD) bij jongeren met diabetes. Diverse richtlijnen zijn eerder over dit onderwerp geschreven. Het huidige wetenschappelijke statement vat deze richtlijnen samen en interpreteert deze en nieuwe ontwikkelingen in het veld van het afgelopen decennium. Toekomstig onderzoek en de klinische behoeftes wordt uiteengezet die CV gezondheid en risicofactormanagement moet verbeteren bij jongeren met diabetes mellitus.
Het document bespreekt diabetes mellitus type 1 en 2 apart en in de tabel die alle aanbevelingen van de richtlijnen samenvat, worden verschillen in aanbevelingen tussen de twee types aangegeven.
 
Het beschikbare bewijs over raciale/etnische verschillen wordt besproken, net als wat beken is over en hoe doel-orgaanschade te managen en te voorkomen. Bovendien gaat het document uitgebreid in op hoe verschillende CVD risicofactoren verminderd kunnen worden, inclusief de A,B,C (controle HbA1c (A), bloeddruk, en cholesterol) methode, maar ook associaties tussen diabetes en obesitas, insulineresistentie, inflammatie, oxidatieve stress, nierfunctie, roken, dieet, lichaamsbeweging, psychosociale stress, depressie en slaap worden uit de doeken gedaan, net als de niet te beïnvloeden risico factoren genetica en familiegeschiedenis van CVD.
 
Bovendien hoopt het statement het bewustzijn rondom CVD risicofactoren en hun opsporing, preventie en behandeling te vergroten, en om CV gezondheid te verbeteren in jongeren met diabetes. Hiertoe wordt vooruitgang in onderzoek en klinische zorg aangemoedigd door kennishiaten en onderzoeksprioriteiten aan te geven, inclusief het begrip van en implementatie van de huidige CVD richtlijnen.
Gezien de stijgende incidentie van type 1 en type 2 diabetes mellitus, ook bij jongeren, is het verbeteren van CV gezondheid bij jongeren met diabetes van enorm publiek gezondheidsbelang.
 

Bron

Maahs DM, Daniels SR, de Ferranti SD et al., Cardiovascular Disease Risk Factors in Youth With Diabetes Mellitus: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2014; 130: 1532-1558
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: