Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

GLP-1 analoog helpt obese personen af te vallen

Nieuws - 5 nov. 2014

 
De fase 3a SCALE Obesity and Prediabetes studie toont aan dat 92% van de deelnemers afvallen wanneer ze behandeld worden met liraglutide 3 mg, in combinatie met dieet en lichaamsbeweging, ten opzichte van 65% van de deelnemers op placebobehandeling, die hetzelfde verhoogde lichaamsbeweging en laagcalorisch dieet-programma volgend. Mensen die de studie volbrachten (56 weken) op liraglutide lieten een significant groter gewichtsverlies (9.2%) zien dan mensen op placebo (3.5%, geschat verschil: 5.7%, P<0.0001).
 
Liraglutide 3 mg is een eenmaal daags in te nemen, glucagon-like peptide-1 (GLP-1) analoog met 97% overeenkomst met natuurlijk voorkomend humaan GLP-1, een hormoon dat vrijkomt in reactie op voedselinname. Net als humaan GLP-1, reguleert liraglutide 3 mg de eetlust en voedselinname door het hongergevoel te verminderen en een gevoel van volzitten en verzadiging te vergroten na eten. De tweevoudige actie van liraglutide 3 mg op zowel eetlust als bloedglucoseregulatie (voor volwassenen met prediabetes of diabetes type 2) biedt therapeutische mogelijkheden voor volwassenen met obesitas, voor diegenen met en zonder type 2 diabetes.  
 
De SCALE Obesity and Prediabetes studie is een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde, multinationale in niet-diabetische mensen met obesitas en niet-diabetische mensen met overgewicht en comorbiditeiten (3.731 deelnemers). Deelnemers werden gestratificeerd naar 56 weken of 160 weken behandeling, op basis van hun prediabetesstatus bij screening. Deze studie beoogt klinisch betekenisvol gewichtsverlies aan te tonen na 56 weken, alsmede om de langetermijneffectiviteit van liraglutide 3 mg te onderzoeken in het vertragen van het ontstaan van type 2 diabetes in deelnemers met prediabetes bij screening (datacollectie nog niet afgerond).
 
Gewichtsverlies bereikt met liraglutide 3 mg verschilde niet tussen baseline body mass index subgroepen, of prediabetesstatus bij screening. Meer mensen behandeld met liraglutide 3 mg volbrachten de studie dan mensen die placebo kregen (72% vs. 64%).
 
Gewichtsverlies geassocieerd met liraglutide 3 mg ging gepaard met verbeteringen in gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL) zoals gemeten met drie verschillende vragenlijsten. Grotere verbeteringen werden gezien met liraglutide 3 mg dan met placebo. De totale score van de Impact of Weight on Quality of Life-Lite (IWQoL) verbeterde met name als gevolg van beter fysiek functioneren. Zowel de Short-Form (36) Health Survey (SF-36) samenvatting van fyseke scores als mentale gezondheidsscores verbeterden.s
 
Bron
Persbericht Novo Nordisk, 4 november 2014
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: