Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Insulineresistentie verhoogt CVD risico niet in ouderen zonder diabetes

Literatuur - Welsh P et al., Diabetologia. 2014

 

Contrasting associations of insulin resistance with diabetes, cardiovascular disease and all-cause mortality in the elderly: PROSPER long-term follow-up

 
Welsh P, Preiss D, Lloyd SM, et al.,  
Diabetologia. 2014 Dec;57(12):2513-20. doi: 10.1007/s00125-014-3383-9
 

Achtergrond

Het is onduidelijk in welke mate beperkte metabole verstoringen voorafgaand aan diabetes zijn geassocieerd met cardiovasculaire aandoeningen (CVD). Hoewel is gesteld dat insulineresistentie en de opvolgende hyperinsulinaemie atherosclerose kunnen stimuleren, wordt deze visie uitgedaagd door observaties dat insuline in sommige diermodellen beschermend kan werken [1].
Recente meta-analyses suggereren dat de associatie van HOMA-IR en nuchtere insuline met CVD waarschijnlijk bescheiden is (hoewel gebaseerd op studies met beperkte power) [2,3]. De relatie tussen insulineresistentie en CVD risico blijft met name onduidelijk in ouderen, hoewel dit een van de belangrijkste patiëntengroepen is wanneer wordt gekeken naar de ziektedruk in de populatie.
Deze studie maakte gebruik van het Prospective Study of Pravastatin in the Elderly at Risk (PROSPER) trial cohort [4,5] om de associatie tussen HOMA-IR en CVD of sterfte door alle oorzaken te onderzoeken in oudere mensen (70-82 jaar oud) met bestaande CVD of met een hoog risico om het te ontwikkelen. Ook werd de associatie tussen HOMA-IR en in-trial diabetes onderzocht om te bevestigen dat HOMA-IR inderdaad de neiging tot het ontwikkelen van diabetes meet.
 

Belangrijkste resultaten

  • Gedurende 3.2 jaar trial-follow-up, kregen 283 van 5033 deelnemers de diagnose diabetes.
  • HOMA-IR en nuchtere insulin waren beide sterk geassocieerd met incidente diabetes, ook na correctie voor CVD risicofactoren en BMI. Personen in het hoogste vs het laagste tertiel van HOMA-IR hadden een 4.80 (95%CI: 3.14-7.33, P<0.0001) hoger risico op het ontwikkelen van diabetes en vergelijking van het hoogste met het laagste tertiel van nuchtere insuline gaf een 2.43 (95%CI: 1.65-3.58) hoger risico.
  • Tijdens 8.6 jaar follow-up, stierven 1943 personen (alle oorzaken). Wanneer gecorrigeerd werd voor gerandomiseerde behandeling en land, lieten HOMA-IR en nuchtere insuline tendensen zien richting een omgekeerd verband met sterfte door alle oorzaken. Een dergelijke associatie hield geen stand na verdere correctie voor andere risicofactoren. Noch werden trends gezien richting een associatie tussen HOMA-IR of nuchtere insuline en CHD sterfte en iedere vorm van CVD.

Conclusie

Analyse van het PROSPER cohort met oudere mensen zonder diabetes toonde aan dat HOMA-IR en nuchtere insuline sterk gerelateerd waren aan het risico op het ontwikkelen van diabetes in de 3.2 jaar follow-up tijdens de studie. Interessant genoeg leverde langetermijnfollow-up (8.6 jaar) geen overtuigend bewijs voor en verband tussen HOMA-IR en sterfte door alle oorzaken, CHD mortaliteit en CVD events. Deze observaties doen vermoeden dat insuline en insulineresistentie waarschijnlijk geen belangrijke CVD risicofactoren zijn in ouderen zonder diabetes.
 
Klik door naar dit artikel op Pubmed
 

References

1. Tsuchiya K, Tanaka J, Shuiqing Y et al (2012) FoxOs integrate pleiotropic actions of insulin in vascular  endothelium to protect mice from atherosclerosis. Cell Metab 15:372–381
2. Sarwar N, Sattar N, Gudnason V, Danesh J (2007) Circulating concentrations of insulin markers and coronary heart disease: a quantitative review of 19 Western prospective studies. Eur Heart J 28:2491–2497
3. Gast KB, Tjeerdema N, Stijnen T, et al (2012) Insulin resistance and risk of incident cardiovascular events in adults without diabetes: meta-analysis. PLoS ONE 7:e52036
4. Shepherd J, Blauw GJ, MurphyMB et al (2002) PROspective Study of Pravastatin in the Elderly at Risk. Pravastatin in elderly individuals at risk of vascular disease (PROSPER): a randomised controlled trial. Lancet 360:1623–1630
5. Lloyd SM, Stott DJ, de Craen AJ et al (2013) Long-term effects of statin treatment in elderly people: extended follow-up of the PROspective Study of Pravastatin in the Elderly at Risk (PROSPER). PLoS ONE 8:e72642

Deel deze pagina met collega's en vrienden: