Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Regionaal geïntegreerde zorg kan reperfusietijd en uitkomst bij STEMI verbeteren

Nieuws - 19 nov. 2014

 
Developing Regional STEMI Systems of Care: Final Results of the Mission: Lifeline STEMI ACCELERATOR Study

 
Gepresenteerd op de AHA Scientific Sessions 2014 door: Matthew W Sherwood (Duke University, Durham, NC,VS)

LBCT.04: Ischemic Heart Disease: Drugs, Devices and Systems of Care

 

Achtergrond

Tijdige reperfusie verbetert de overleving in STEMI patiënten. Deur-tot-device-tijden zijn verbeterd, maar de tijd tussen het eerste medische contact tot device-tijd is nog suboptimaal. Amerikaanse ziekenhuizen hebben geprobeerd individuele prestaties te verbeteren. Er zijn voorbeelden van succesvolle regionalisering van STEMI zorg, maar die zijn tot op heden niet goed genoeg bestudeerd.
De Mission: Lifeline STEMI ACCELERATOR studie was opgezet om de zorg voor patiënten die een myocardinfarct door hebben gemaakt te kunnen verbeteren, door regionale zorgsystemen op te zetten in grootstedelijke gebieden. De 2013 ACCF/AHA richtlijnen golden en prestatie werd gemeten middels ACTION Registry – Get With The Guidelines. 484 Ziekenhuizen participeerden alsmede 1253 spoedeisende hulpen (SEH). De studie werd geleid door de American Heart Association, en gecoördineerd door Duke Clinical Research Institute.
 

Belangrijkste resultaten

  • Bij een SEH-tijd korter dan 30 minuten was in-hospital sterfte 3.6%, bij SEH-tijd van 30-45% was het 7.0%, en in-hospital mortaliteit was 10.8% wanneer het langer was dan 45 minuten (P<0.001).
  • De percentages van het behalen van doelstellingen zoals geformuleerd in de richtlijnen bij behandeling direct of op de SEH of overplaatsing naar een ander ziekenhuis was constant gedurende de studieperiode.
  • In-hospital mortaliteit liet een dalende trend zien in de ACCELERATOR ziekenhuizen, ten opzichte van de nationale tendens.
 

Conclusie

Het verplaatsen van de focus van het ziekenhuis naar zorgsysteem, namelijk vanaf het eerste medische contact, legt veel kansen voor verbetering van tijdige perfusie bloot. SEH-tijd is een belangrijke indicatie van zorgcoördinatie bij patiënten die zich op de spoedhulp melden, en dit is geassocieerd met overleving. Een nationaal systeem van zorgimplementatie kan de reperfusietijden verbeteren, alsmede kwaliteitsmaten van STEMI-zorg. Hoewel bescheiden verbeteringen werden gezien in de tijd-tot-reperfusie, suggereert de verbeterde overleving dat programma’s om regionale systemen te verbeteren belangrijk zijn om de publieke gezondheid te verbeteren.

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het AHA congres verstrekte informatie –
 

Het AHA Journaal 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door MSD

Deel deze pagina met collega's en vrienden: