Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Vaccin in ontwikkeling om PCSK9 te verlagen

Nieuws - 15 jan. 2015

 
Een vaccin dat het lichaam moet aanzetten om antilichamen tegen PCSK9 te vormen is in ontwikkeling, aldus Reuters. PCSK9 antilichamen blijken de LDL-c niveaus in de bloedbaan te verlagen, door de afbraak ervan te stimuleren. Mikael Dolsten, President van Pfizer Worldwide Research and Development stelt dat, als het vaccin succesvol blijkt te zijn, het mogelijk als een jaarlijkse injectie kan worden gegeven. Hij verwacht dat humane testen met het experimentele vaccin in 2016 gestart zullen worden.

Een antilichaam tegen PCSK9, bococizumab, is momenteel ook in ontwikkeling bij het bedrijf. Het is aangetoond dat een tweewekelijkse injectie effectief cholesterol kan verlagen. Bovendien ontwikkelt Pfizer een orale PCSK9-pil, die aanzienlijke dalingen van cholesterolniveaus opleverden in dierstudies.
 
Dolsten voorspelt dat een PCSK9-pil mogelijk gebruik zal kunnen worden in mensen met matig-tot–hoge cholesterolniveaus, terwijl een antilichaam nuttig zal zijn voor patiënten met hoge cholesterolniveaus ondanks statinetherapie. 
 
Bron
Reuters News Agency op Reuters.com

Deel deze pagina met collega's en vrienden: