Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Andexanet alfa doet het antistollingseffect van rivaroxaban onmiddellijk teniet

Nieuws - 19 jan. 2015

 
Het primaire eindpunt werd behaald in de fase III ANNEXA-R studie, die de veiligheid en effectiviteit van het gebruik van andexanet alfa als een antidotum voor de factor Xa-remmer rivaroxaban evalueerde. Andexanet alfa wordt ontwikkeld als door de Amerikaaanse Food and Drug Administration (FDA)-gekenmerkte breakthrough therapie als universeel antidotum voor patiënten die worden behandeld met orale en injecteerbare Factor Xa-remmers die een ernstige bloeding doormaken of die een spoedoperatie moeten ondergaan.’
 
In de gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde ANNEXA-R (Andexanet Alfa a Novel Antidote to the Anticoagulant Effects of FXa Inhibitors – Rivaroxaban) studie, deed toediening van andexanet alfa als een intraveneuze (IV) bolus significant en onmiddellijk de stabiele antistollingsactiviteit van rivaroxaban teniet, en werd dit goed verdragen. De effectiviteit en veiligheid werd getest in 41 gezonde vrijwilligers in de leeftijd van 50-75 jaar oud. Zij ontvingen rivaroxaban 20 mg eenmaal daags voor vier dagen en werden dan gerandomiseerd in een 2:1 ratio om bij Cmax ofwel andexanet alfa toegediend te krijgen als een 800 mg IV bolus (n=27), ofwel placebo (n=14). Anti-Factor Xa niveaus waren het primaire eindpunt.
 
“Andexanet alfa is uniek onder de andere antidota die in ontwikkeling zijn, omdat het het enige middel is dat direct en significant alle belangrijke farmacodynamische maten van stolling teniet doet, die met de FDA zijn overeengekomen voor versnelde goedkeuring. Hieronder vallen anti-Factor Xa-niveaus, trombinevorming en ongebonden stollingsfactor (vrije fractie). Dit is aangetoond met alle Factor X-remmers die totnogtoe zijn bestudeerd – apixaban, rivaroxaban, edoxaban en enoxaprin,”
Aldus John T Curnutte, MD, PhD, executive vice president, research and development bij Portola.
 
Meer data zullen worden gepresenteerd op het American College of Cardiology’s (ACC) 64th Annual Scientific Session in San Diego (March 16, 2015).
 
Het tweede deel van de ANNEXA-R studie, dat een bolus plus een continue infuus van andexanet alfa evalueert om de omkering van antistolling te behouden, loopt nog.
 
Persbericht Portola Pharmaceuticals 9 januari 2015

Deel deze pagina met collega's en vrienden: