Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Bloeddrukcontrole als secundaire preventie bij coronairlijden slecht in Nederland

Nieuws - 2 mrt. 2015


De Europese EUROASPIRE IV studie laat zien dat Nederland slecht scoort ten aanzien van handhaving van de bloeddruk bij patiënten met coronairlijden.
 
Patiënten jonger dan 80 jaar met een coronaire arteriebypass graft, of die percutane coronaire interventie of een acuut coronair syndroom hebben ondergaan werden in ziekenhuisdossiers geïdentificeerd, geïnterviewd en onderzocht na minstens 6 maanden. European Action on
Secondary and Primary Prevention by Intervention to Reduce Events (EUROASPIRE) IV is een Europese studie die data van 78 centra in 24 landen analyseerde, gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology. In Nederland zijn gegevens van bijna 500 patiënten gebruikt (zie aanvullende gegevens online)
 
In minder dan een kwart van de patiënten werd de streefbloeddruk van 130/80 mmHg  behaald, en minder dan de helft bleef nog boven de minder strenge streefwaarde van 140/90 mmHg. Hiermee presteert Nederland als een van de slechtste landen in Europa: alleen in Cyprus, Letland, Litouwen en Bosnië-Herzegovina worden de streefwaarden minder vaak bereikt.
 
Nederland behoort tot de middenmoot ten aanzien van het behalen van streefwaarden van LDL-c: 63% bereikt de doelstelling van 2.5 mmol/L, 30% komt onder 2.0 mmol/L en 21% heeft LDL-c lager dan 1.8 mmol/L.
Ook beheersing van diabetes is in Nederland in deze patiënten beter dan de bloeddrukcontrole: 58% van de patiënten heeft een HbA1c lager dan 7.0%. 31% voldoet aan de strengere doelstelling van 6.5%.

Ten aanzien van beheersing van risicofactoren behoort Nederland ook tot de middenmoot.
Gewicht is in alle landen een probleem: Frankrijk en Servië scoren het beste maar daar hebben nog steeds 76% van de patiënten overgewicht en 26% obesitas.
 
Het artikel bespreekt ook medicijngebruik, en geeft specificaties per land. Ondanks dat veel cardioprotectieve medicatie wordt gebruikt, worden streefwaarden vaak niet bereikt. De conclusie is daarom dat er veel ruimte is voor verbetering in secundaire cardiovasculaire preventie; de implementatie van evidence-based richtlijnen laat te wensen over in Europa, en niet in de laatste plaat in Nederland.

Bron:

Kotseva K, Wood D, De Bacquer D, et al; on behalf of the EUROASPIRE Investigators. EUROASPIRE IV: A European Society of Cardiology survey on the lifestyle, risk factor and therapeutic management of coronary patients from 24 European countries. Eur J Prev Cardiol. 2015 Feb 16. pii: 2047487315569401. [Epub ahead of print]

EUROASPIRE IV studieresultaten zijn gepubliceerd in European Journal of Preventive Cardiology

Deel deze pagina met collega's en vrienden: