Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gezondheidsgevolgen van industrieel geproduceerd transvet onderwerp van gesprek in Europees Parlement

Nieuws - 14 apr. 2015

Vandaag wordt de impact van industrieel geproduceerde trans-vetzuren (TFAs) op de gezondheid van burgers in de Europese Unie (EU) besproken door Leden van het Europees Parlement (MEPs), vertegenwoordigers van de Europese Commissie en WHO Europa. Het paneldebat, dat plaatsheeft in het Europees Parlement in Brussel, is een initiatief van de MEP Hart Groep, met ondersteuning van de European Society of Cardiology (ESC) en van het Europese Hart Netwerk (EHN).
 
Industrieel geproduceerde TFAs worden algemeen gezien als het meest schadelijke type vet in ons dieet met nadelige gezondheidseffecten. TFAs verhogen met name het risico op coronaire hartziekte. Het kan ook het risico op andere chronische ziekten verhogen. Deze vetten worden geproduceerd door het toevoegen van waterstof aan plantaardige olie en worden gebruikt als ingrediënt in sommige verwerkte voedingsmiddelen, inclusief koekjes en kant-en-klaarmaaltijden.
 
Tot op heden hebben slechts drie EU lidstaten – Oostenrijk, Denemarken en Hongarije – regulering aangenomen om industrieel geproduceerde TFAs in de voedselketen te beperken. Er wordt geschat dat duizenden levens en miljoenen euros kunnen worden gespaard als deze maatregelen breder worden ingevoerd.
 
In 2008 publiceerde het Europees Parlement een studie waarin wordt aanbevolen dat het in de ban doen van industrieel geproduceerde TFAs op EU niveau moet worden overwogen. In 2009 concludeerde de Wereld GezondheidsOrganisatie (WHO) dat de beschikbare informatie genoeg was om aan te bevelen industrieel geproduceerde TFAs aanzienlijk te verminderen of vrijwel te verwijderen uit de voedselvoorziening. In December 2014 werd de Europese Commissie geacht een rapport uit te brengen over de aanwezigheid van transvetzuren in voedingsmiddelen en in het algehele dieet in de EU populatie.
 
Reagerend op het belang van het aanpakken van TFA inname middels regulatoire maatregelen, zeggen Mw Mairead McGuinness MEP en Mw Karin Kadenbach MEP, Co-Chairs van de MEP Heart Group: ‘Cardiovasculaire aandoeningen zijn de nummer één doodsoorzaak in Europa, die 1.9 miljoen sterftes per jaar veroorzaken. Vandaag roepen we de Europese Commissie op om een voorstel op te werpen voor een EU-brede regulering om dit belangrijke gezondheidsaspect aan te pakken.’
 
Dr. Roberto Bertollini, directeur van WHO Brussel en Chief scientist van WHO Europe drukt de steun van WHO voor het initiatief zo uit: ‘We moedigen de EU aan om een regulering te introduceren die een bovengrens van industrieel geproduceerde trans-vetzuren in voedsel oplegt. TFAs zijn niet veilig voor gebruik en geassocieerd met negatieve gezondheidsgevolgen, die voorkomen kunnen en moeten worden door betere regulering.’
 
Ervaringen uit Denemarken en New York laten zien dat TFAs kunnen worden vervangen met gezondere substituten, zonder de kosten te verhogen of de kwaliteit van voedsel te verminderen.
 
Prof Steen Stender, keynote spreker van de Universiteit van Copenhangen, voegt toe: ‘Sinds de mid-1970s, is de gemiddelde inname van TFAs in Europa behoorlijk gedaald. Gemiddelde inname maskeert echter verschillen in consumptie tussen verschillende landen en sociale groepen. Met name mensen van economisch achtergestelde groepen eten waarschijnlijk meer TFAs door een dieet dat uit meer verwerkt voedsel bestaat. Het is belangrijk om nu op te treden.’
 
Iedere daling van cardiovasculaire ziekte zal resulteren in grote gezondheidswinst en daling van gezondheids-ongelijkheden. Zonder een regulatoire interventie, kunnen ongelijkheden in CV sterfte, verbonden aan TFA inname, toenemen in de EU. Ongelijkheden in sterfte door CV aandoeningen nemen ongeveer de helft van de extra sterfte in lagere socio-economische groepen in de meeste Europese landen voor hun rekening.
 
Bron
Persbericht European Society of Cardiology 14 April 2015

Deel deze pagina met collega's en vrienden: