Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Eén op de vijf mensen ontwikkelt hartfalen maar publiek bewustzijn is zorgwekkend laag

Nieuws - 11 mei 2015

Eén op de vijf personen ontwikkelt waarschijnlijk hartfalen in ontwikkelde landen; een ziekte die niet genezen kan worden, maar die grotendeels vermeden kan worden.
Tijdens de Heart Failure Awareness Dag, roept de Heart Failure Association (HFA) van de European Society of Cardiology (ESC) op tot meer publieke bewustwording van hartfalensymptomen, door middel van events in heel Europa, op 8,9 en 10 mei.

Hartfalen is een levensbedreigende ziekte waar 26 miljoen mensen wereldwijd aan lijden en het heeft een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven. Patiënten zijn vaak angstig, bezorgd en depressief. Mensen met kortademigheid en extreme vermoeidheid vinden werk, reizen en socialisen moeilijk. Tot werl 45% van de patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen met hartfalen sterft binnen een jaar na opname en de meerderheid overlijdt binnen 5 jaar.
 
De meeste soorten hartfalen kunnen worden voorkomen en het risico neemt af met een gezonde leefstijl. Nadat de ziekte zich heeft ontwikkeld, kan vroegtijdige sterfte worden voorkomen als mensen wordt geleerd dat zij de symptomen kunnen herkennen en onmiddellijk medische hulp zoeken. De Heart Failure Matters website geeft praktsiche informatie voor patiënten, families en zorgverleners in 8 talen.
 
Publiek bewustzijn van hartfalensymptomen is gevaarlijk laag. Het risico op sterfte neemt toe wanneer ziekenhuisbehandeling met slechts 4 tot 6 uur wordt uitgesteld na het begin van de symptomen, maar veel patiënten nemen urenlang of zelfs dagenlang geen contact op met een dokter, ondanks duidelijke waarschuwende tekens. Patiënten zeggen dat zij niet direct behandeling zochten om ze “niet dachten dat de symptomen hart-gerelateerd waren” of de symptomen “eerst niet zo ernstig waren”. De meeste patiënten denken ten onrechte dat hartfalen niet ernstig is of een normaal onderdeel van ouder worden.
 
Een gezonde leefstijl vermindert het risico op hartfalen. Fysiek actief zijn, het eten van een gezond dieet en niet roken hebben alle positieve effecten en verminderen de waarschijnlijkheid van obesitas, diabetes en hoge bloeddruk, welke ook risicofactoren zijn voor hartfalen.
 
Heart Failure Awareness Day viert haar 5e verjaardag in meer dan 25 ESC lidstaten, die ieder hun eigen accent aan de campagne toevoegen. De British Society for Heart Failure (BSH) heeft de Heart Failure Awareness Dag gebruikt om bewustwording te creëren onder politici, beleidsmakers, patiënten en zorgprofessionals over de impact van hartfalen en de noodzaak voor gelijke toegang tot specialistische zorg. Professor Clark, voorzitter van de BSH, zei: “De meeste patiënten krijgen geen hartfalenspecialist te zien. Dit moet veranderen, want als patiënten snel gediagnosticeerd worden en de goede behandeling krijgen, verbetert hun kans op overleven en een goede kwaliteit van leven aanzienlijk.”
 

Bron

Persbericht ESC 8 mei 2015

Deel deze pagina met collega's en vrienden: