Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Cholesterol-effluxcapaciteit omgekeerd geassocieerd met incidente coronaire hartziekte

Literatuur - Saleheen D et al., Lancet Diabetes Endocrinol. 2015

Association of HDL cholesterol efflux capacity with incident coronary heart disease events: a prospective case-control study

 
Saleheen D, Scott R, Javad S et al.,
Lancet Diabetes Endocrinol. 2015 May 26. doi: 10.1016/S2213-8587(15)00126-6
 

Achtergrond

Preklinische studies hebben directe anti-atherogene effecten van HDL-c of het belangrijkste eiwit apoA-1 daarin aangetoond, inclusief preventie of regressie van laesies in diermodellen voor atherosclerose [1,2]. Klinische studies en genetische variatiestudies bevestigen echter niet dat scenario’s die HDL-c niveaus verhogen, het risico op coronaire hartziekte (CHD) verlagen. Daarom is de aandacht nu gevestigd op onderzoek van de verschillende eigenschappen van HDL.
Cholesterol-effluxcapaciteit weerspiegelt de mogelijkheid van HDL om verwijdering van cholesterol uit lipiden-geladen macrofagen te stimuleren, wat de eerste stap is in reverse cholesteroltransport [3]. Van HDL cholesterol-effluxcapaciteit werd in een cross-sectionele studie gevonden dat het omgekeerd geassocieerd is met prevalent risico op CHD [4], maar deze studie-opzet heeft inherente beperkingen. Een volgend rapport bevestigde een omgekeerd verband met prevalente CHD, maar suggereerde de mogelijkheid van een positief verband tussen cholesterol-effluxcapaciteit met incidente CV events [5]. In een kleine cohortstudie was effluxcapaciteit omgekeerd gerelateerd aan incidente CV events, onafhankelijk van HDL-c niveaus [6].
Dit betreft een analyse van de associatie tussen HDL-c effluxcapaciteit en incidente CHD in een prospectieve, populatiegebaseerde nested casus-controle studie met patiënten uit de EPIC-Norfolk studie [7] in het Verenigd Koninkrijk. 1745 initieel gezonde mensen die later fataal of niet-fataal CHD ontwikkelden werden geïdentificeerd, en gematcht aan initieel gezonde mensen die geen CV ziekte ontwikkelden tijdens follow-up.
 

Belangrijkste resultaten

  • In controledeelnemers, was cholesterol-effluxcapaciteit positief gecorreleerd aan HDL-c niveaus (r=0.40, 95%CI: 0.36-0.42) en apoA-1 (r=0.22, 95%CI: 0.18-0.26), en minder aan totaal cholesterol (r=0.18) en LDL-c (r=0.05), evenals aan vrouwelijk geslacht (r=0.24) en alcoholinname (r=0.12), terwijl inverse associaties met taille:heup ratio, BMI en geschiedenis met diabetes werden gezien.
  • OR (gecorrigeerd voor leeftijd, sekse en batchnummer) voor CHD was 0.56 (95%CI: 0.46-0.62) wanneer individuen met cholesterol-effluxcapaciteit in het hoogste vs. laagste tertiel werden vergeleken.
    Ook na progressieve correctie voor diverse CV risicofactoren, was cholesterol-effluxcapaciteit significant geassocieerd met incidente CHD events.
  • OR voor CHD per-SD stijging van cholesterol-effluxcapaciteit was 0.80 (95%CI: 0.70-0.90) in het uiteindelijke multivariabele model gecorrigeerd voor HDL-concentratie. ORs voor CHD namen progressief af in de tertielen van effluxcapaciteit.
  • Wanner apoA-1 concentraties werden gebruikt voor correctie in plaats van HDL-c niveaus, veranderde de associatie tussen effluxcapaciteit en CHD events niet.
  • Wanneer de bovenste vs. onderste tertielen van HDL-c of apoA-1 niveaus worden vergeleken, zijn ze allebei omgekeerd geassocieerd met CHD events, onafhankelijk van CV risicofactoren, maar deze associaties waren niet meer significant na verdere correctie voor cholesterol-effluxcapaciteit.
  • Geen interacties werden gezien tussen de associatie tussen effluxcapaciteit en CHD en specifieke subgroepen van CV risicofactoren, hoewel een tendens werd gezien richting een sterkere associatie in mannen vs. vrouwen en in nooit-rokers vs. ooit-rokers.

Download Saleheen Lancet Diabetes 2015 CVGK.pptx

Conclusie

Deze grootschalige, prospectieve populatiegebaseerde studie laat zien dat cholesterol-effluxcapaciteit significant en omgekeerd geassocieerd is met incidente coronaire hartziekte events, onafhankelijk van bekende CV risicofactoren inclusief HDL-c en apoA-1 concentraties. Omdat de oorzakelijke aard van het verband tussen effluxcapaciteit en CHD risico momenteel nog onduidelijk is, moeten studies die rekening houden met genetische informatie overige confounding uitsluiten.
 
Vind deze studie online bij Lancet Diabetes Endocrinol
 

Referenties

1 Badimon JJ, Badimon L, Fuster V. Regression of atherosclerotic lesions by high density lipoprotein plasma fraction in the cholesterol-fed rabbit. J Clin Invest 1990; 85: 1234–41.
2 Tangirala RK, Tsukamoto K, Chun SH, et al. Regression of atherosclerosis induced by liver-directed gene transfer of apolipoprotein A-I in mice. Circulation 1999; 100: 1816–22.
3 Rothblat GH, de la Llera-Moya M, Atger V, et al. Cell cholesterol effl ux: integration of old and new observations provides new insights. J Lipid Res 1999; 40: 781–96.
4 Khera AV, Cuchel M, de la Llera-Moya M, et al. Cholesterol efflux capacity, high-density lipoprotein function, and atherosclerosis. N Engl J Med 2011; 364: 127–35.
5 Li XM, Tang WH, Mosior MK, et al. Paradoxical association of enhanced cholesterol effl ux with increased incident cardiovascular risks. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2013; 33: 1696–705.
6 Rohatgi A, Khera A, Berry JD, et al. HDL Cholesterol efflux capacity and incident cardiovascular events. N Engl J Med 2014; 371: 2383–93.
7 Day N, Oakes S, Luben R, et al. EPIC-Norfolk: study design and characteristics of the cohort. European Prospective Investigation of Cancer. Br J Cancer 1999; 80 (suppl 1): 95–103.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: